MUZIKA
Registruj se i postani i TI clan Muzika Foruma!
Pristupi

Zaboravio sam šifru

Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga

Statistike
Imamo 2976 registrovanih korisnika
Najnoviji registrovani član je BrankaS

Naši korisnici su poslali ukupno 14347 članaka u 5870 teme
Juli 2018
PonUtoSreČetPetSubNed
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Kalendar Kalendar

Fluks RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines Kako da pravilno postavite kompas?

Ići dole

Kako da pravilno postavite kompas?

Počalji od Admin taj Uto 26 Avg 2008 - 18:55

Kako da pravilno postavite kompas?

Tačke na kompasu:

*Jedna tačka na kompasu predstavljena je sa 360 stepeni
*Svaki od četiri glavna i četiri sporedna pravca zauzima ugao od 45stepeni.
Ovo se lako uvidi ako svaki od pravaca shvatite kao komad isečen iz okrugle pite, otuda i naziv : Metod pite
*Glavni pravci su:sever, jug, istok, zapad.
*Sporedni pravci: severoistok, severozapad, jugoistok i jugozapad.
*Svaki od ovih osam pravaca može dodatno da se podeli na još tri, odnosno svaki ugao od 45 stepeni može da se podeli na tri ugla od po 15 stepeni
*Ove subpodele se običmo nazivaju planinama, pa se kaže da postoje 24 planine na kompasu.

Upotreba kompasa:

*Kompas držite na svom dlanu u savršeno ravnom položaju,držeći ga u nivou struka, ili ga postavite na ravnu površinu, pri tom možete da se poslužite i običnim lenjirom da bi bili sigurni da vam se kompas nalazi u ravni s vratima ili zidom.

*Obratite pažnju da na tačnost očitavanja utiče i blizina metalnih predmeta, električne energije, pa zato svaki pravac određujte iz tri pokušaja.
Znati kako se pravilno određuje pravac i smer doma je ključan korak u primeni feng šuija.

I.VRSTE PRAVACA

Postoje dve osnovne vrste pravaca koje morate odrediti.


1.Pravac u kome je okrenut Vaš dom.To je pravac, strana sveta na koju gledaju Vaša ulazna vrata, iako to nekada ne znači da i cela prednja fasada doma je većim delom okrenuta na isu stranu sveta.
Tri načina za određivanje pravca:
a) Utvrdite pravac određen glavnim vratima, tj. stojeći na najvećim ulaznim vratima i gledajući napolje.To je pravac koji može da se kvalifikuje kao glavni pravac.
b) Utvrdite pravac određen pružanjem glavnog puta koji se nalazi izvan vaše kuće, to je pravac iz koga u vaš dom dolazi maksimum jang energije. Dakle, ako je kuća okrenuta prema drumu, čak iako su vrata okrenuta u drugom pravcu, uzimate ovo kao glavni pravac kuće.
c) Utvrdite pravac vrata koja članovi najviše koriste, jer su po definiciji glavna ulazna vrata ona koja članovi najviše koriste(“usta kuće”)

2.Pravac unutrašnjosti vaše kuće: Od ulaznih vrata dalje metar u unutrašnjosti kuće uz pomoć kompasa opet očitajte pravac.

3.Treći pravac: određujete iz središta Vašeg doma.Dakle, na tlocrtu ubacite površine koje nedostaju do pravilnog oblika i onda povucite dujagonale da bi ste odredili središnju tačku. Odatle određujete smerove svog životnog prostora

Šta radite kada očitavanja variraju?!

Potrebno je uskladiti kompas za celu kuću, a potom to ponavljajte u svakoj prostoriji, male varijacije su izvesne i u tom slučaju radite lokalizovano očitavanje, jer ono najadekvatnije ukazuje na pravce energije prostora koji istražujete.
Kada su odstupanja preko 15 stepeni prilikom prelaska iz jedne u drugu prostoriju, to najčešće ukazuje na neravnotežu energije unutar datog prostora, i znak je da raspored nameštaja i ukrasnih predmeta nije u harmoniji sa protokom energije u datom prostoru.
Efikasano rešenje je da izvršite promenu rasporeda nameštaja dok varijacija u očitavanju ne padne ispod 5 stepeni.
avatar
Admin
Admin Muzika Foruma
Admin Muzika Foruma

Pol : Ženski Godina : 31
Zodijak : Bik Mačka
Broj poruka : 12371
Poena : 6910
Reputacija : 12
Datum upisa : 11.06.2008

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kako da pravilno postavite kompas?

Počalji od Admin taj Sre 4 Feb 2009 - 7:19

Upotreba kompasa za određivanje trigrama prostora


Postoje mnogi sistemi feng šui-a međutim najlakši za razumevanje je feng šui leteća zvezda, prvenstveno zato što je veoma precizan u determinisanju kvaliteta životnog prostora – što predstavlja suštinu feng šui-a. Uz godinu gradnje jedan od krucijalnih podataka je kompasna direkcija tj tačnost pri očitanju kompasa. Ozbiljan pristup ne toleriše odokativne formulacije, da bi praktikovanje ove veštine i umetnosti imalo istinsku dubinu i snagu prvi preduslov je : pravilno odrediti direkciju pružanja i gledanja prebivališta. Savlađivanje pravilnog i preciznog korišćenja kompasa je prvi korak u praktikovanju.Praktični saveti kod određivanja pravca

1. Upoznajte svoj kompas – upoznajte se sa osnovnim detaljima svoga ličnog kompasa. Kompas se sastoji od 360 stepeni koji su oznaceni na limbusu. Svaki četvrti primarni i svaki četvrti sekundarni pravac čine ugao od 45 stepeni. Kada produžimo prostor od svake tačke koju zauzima neki od osam pravaca, njegov ugao će iznositi 45 stepeni. Često se ovo slikovito dočarava kao torta koju ste izdelili na osam parčadi. Ono što je još bitno je da uočite da svaki ugao od 45 stepeni se u feng šui-u deli na još tri podeljka od po 15 stepeni. Ova tri podeljka u okviru svakoga od osam «komada torte» čne 24 planine.

2. Pravci moraju uvek da se čitaju sa kompasa – neophodno je identifikovati sever u odnosu na vas dom. Morate nauciti kako da se orjentisete kada ocitavate poziciju bilo glavnih vrata bilo recimo nekog objekta u okolišu. Uvek zapamtite da se orjentacija izražava u vidu određenih brojeva i stepenova na kompasu. Svi pravci su relativni, nisu apsolutni. Na primer, ono što je zapadno od vas u isto vreme je istočno od kuće do vas. Dakle , kazaljka kompasa uvek mora da vam bude jedini merodavni pokazatelj.

3. Kompas uvek držite pravilno – pravce određujte uz pomoć kompasa položenog savršeno ravno na svom dlanu kako biste dobili što precizniji rezultat. Ukoliko je potrebno poslžize se ravnom izlibelisanom podlogom ili zidom koristeći kompas sa lenjirom kako biste sa sigurnošću odredili pravac.

4. Ne zaboravite metalne predmete i elektroinstalaciju – uvek imajte u vidu da metal ili eletrično polje u neposrednoj blizini utiču na preciznost kompasa. Dobra je ideja odrediti pravac iz najmanje tri različita mesta a zatim izračunati srednju vrednost . Za glavna ulazna vrata to praktično znači očitavanje na središnjoj tački dik dtojite u dovratku licem usmerenim ka upolje a leđima okrenuti ka unutrašnjosti objekta, drugo očitavanje vršite jedan metar unutra u istoj središnjoj liniji, i na kocu treće činite na jedan metar ispred takođe u istoj središnjoj liniji. Aritmetička sredina izražava kompasnu direkciju glavnih ulaznih vrata.

Mere predostrožnosti treba poduzeti naročito kada postoje kablovi sa visokim naponom i ostale spoljašnje strukture koje emituju električne signale tipa parking satova, automobila, zatim na mesta sa visokom seizmičkom aktivnošću, i ukoliko je potrebno prilagodite metod čitanja kompasa specifičnoj situaciji, cilj je da dobijete što preciznija očitavanja.

5. Pravce određujete u nivou pojasa – ovo obično daje bolja čitanja pravca protoka kosmičkog či-a u prostorijama vašeg doma. Kada određujete pravce u novoizgrađenom objektu imajte u vidu da graditelji obično rade na podu. Međutim, moguća odstupanja od 10 pa čak i 15 stepeni se mogu javiti u čitanju na nivou zemlje i čitanju na nivou pojasa.

6. Orjentisanje – morate da znate kako da se orjentišete u svom domu. Ovo se primarno odnosi na pravac gledanja vaših ulaznih vrata, ali imajte u vidu formu objekta jer ulazna vrata ne gledaju uvek u istom pravcu kao i opšta orjentacija kuće. U takvim situacijama upotrebite svoj kompas i odredite sve moguće pravce u kojima se posmatrani objekat pruža. Nakon toga treba da uočite odakle u vaš dom se uliva gro vitalne energije. Ukoliko primenjujete feng šui za stambenu jedinicu u okviru višespratnica ili pak za kancelarijski prostor u okviru korporativnog objekta onda morate da odredite i pravac same zgrade.

7. Definišite prostor za koji želite da utvrdite pravce – to može biti glavni pravac celog objekta ili uglovi kompasa prostora. Da biste identifikovali uglove unutrašnjeg prostora nužno je da stanete po mogućstvu u sam centar; takođe možete da odredite uglove kompasa jedne sobe. U tom slučaju treba da stanete u centar prostorije i odatle da očitavate kompasne direkcije, u feng šui praktikovanju svaka vrata otvaraju mogućnost za novu demarkaciju prostora.

Kada se utvrdi tok či-a unutar mikrokosmosa (soba) a samim tim i u kontekstu celog makrokosmosa mora se definisati ono što se ispituje. U feng šui-u zargonski se ovaj pristup objašnjava kao «veliki tai či» - odnosno veći okružujući prostor – i «mali tai či» - koji može da podrazumeva prostor jednog sprata, kompletnog nivoa višespratnice ili prostor pojedinacne stambene jedinice, a takođe unutar nje prostor svake zasebne prostorije. Razumevanje koncepta malog i velikog tai či-a otvara mogućnost da ono što objektivno ne možeteda uradite na nivou celog objekta možete da učinite u jednom segmentu, pa i u najmanjoj njegovoj prostorno definisanoj jedinici.

8. Ograničavanje preciznosti je od velike važnosti – značajan faktor za uspešno praktikovanje je pravilna upotreba kompasa, stoga naučite vrednost najmanjeg podeoka na vašem ličnom kompasu i izvršite precizna očitavanja za ceo dom a potom ponovite proces u svakoj prostoriju ponaosob. Prilikom očitavanja mogu se javiti razlike ili odstupanja u pravcima koja ste očitali na nivou celog prostora i na nivou jedne zasebne jedinice bilo da govorimo o visespratnim objektima ili porodičnom domu na jednom nivou i substambenih jedinica u okviru istih. Nužno je dobro se upoznati sa prostorom u kome se izvodi očitavanje, osmotriti pozicije elektroinstlacija i drugih izvora moguće «greške» u očitavanju kompasnih direkcija. Tek nakon toga shodno vašim porebama i aspiracijama donosite odluku koje vrednosti će biti validnije za dati prostor. Izbor mora imati smisao i logično objašnjenje, ne upućujem da zanemarite intuiciju ali da biste gradili vašu analizu morate raspolagati argumentima.

9. Kada razlika u očitanom pravcu prelazi 15 stepeni – ukoliko se ovo dogodi prilikom očitavanja vrednosti u različitim prostorijama to je siguran pokazatelj energetskog disbalansa doma. Ovu tvrdnju ćete lako dokazati ili pak, osporiti ukliko napravite novi raspored krupnijih elemenata u enterijeru van sinhronizma sa prirodnim energetskim protokom. Ukoliko novo očitavanje pokaže pad u odstupanju ispod 5 stepeni uspostavili ste energetsku ravnotežu i novoočitane vrednosti koristite kao relevantne za dalje proračune.


10. Praktična izvedba može da se sažme u par koraka:

a) zauzimanje položaja – na stranu koja odgovara strani koju gledajte, pobrinite da vam leđa budu savršeno paralelna sa objektom

b) držite kompas u nivou pojasa, okrećite brojčanik kompasa dok crveni (fluoriscentni) deo magnetne strelice ne bude usmeren na sever

c) očitajte stepene na indeksnoj liniji kompasa (označena sa «pravac» linijom na ovom modelu) – to je pravac gledanja; smer koji je suprotan je pravac pružanja

d) Ponovite korake pod a, b, c očitavajući vrednosti na druga dva mesta paralelna strani pružanja doma, označena na slici sa B i C.
Luo Pan

______________________________ MUZIKA FORUM ______________________________
PREPORUCUJEMO VAM DA POSETITE:
http://zabava.myfineforum.org/
http://power.aimoo.com/
http://caffe.freeforums.org/
http://winner.vforums.co.uk/


avatar
Admin
Admin Muzika Foruma
Admin Muzika Foruma

Pol : Ženski Godina : 31
Zodijak : Bik Mačka
Broj poruka : 12371
Poena : 6910
Reputacija : 12
Datum upisa : 11.06.2008

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kako da pravilno postavite kompas?

Počalji od Admin taj Sre 4 Feb 2009 - 7:19

Utvrđivanje pravca – različiti kriterijumi


Nakon što ste ovladali veštinom korišćenja kompasa i preciznog očitavanja nužno je pravilno identifikovati kompasnu direkcju pružanja i gledanja datog prostora. Naime, kada je objekat koji se podvrgava analizi pravilne forme i kada je glavni ulaz okrenut u istom pravcu kao i opšta orjentacija samog ovjekta jednostavno ga je identifikovati. Međutim, kada prostor ima nepravilnu arhitektonsku formu ili se sastoji iz više pocelina ili ima nekoliko stambenih ulaza od kojih su ulazna vrata okrenuta u jednom a vrata doma u drugom pravcu – tada je nuzno doneti pravilne odluke. U prosuđivanju sopstvene situacije osim što je nužno da osmotrite okoline strukture u okruženju tipa, puteva, višespratnica, stadiona, parkova brisanih prostora... etc. vodite se i preporukama vrhunskih majstora feng šui-a:

Neka pravac označen glavnim vratima bude pravac gledanja doma, potrebno je da stanete na glavni ulaz i prema ranijim preporukama izvršite očitavanje kompasne direkcije – ovo je jedan od pravaca koji se naziva pravcem pružanja.

Neka pravac koji je okrenut ka glavnom putu bude pravac gledanja, ovo je izvor maksimalne jang energije; dakle, ukoliko je objekat okrenut ka putu iako su glavna vrata okrenuta u drugom pravcu uzmite ovo za pravac orjentisanja neka pravac vrata koja članovi načešće rabe bude pravac gledanja, jer definicija glavnih vrata glasi: to su vrata koja se najčešće koriste – «usta» životnog prostora

Koje ćete od ova tri tumačenja prihvatiti zavisi od okoline životnog prostora. Sva tri rešenja su izvodljiva i imaju svoje argumente, sagledavanjem istorije prostora tj. iskustava ranijih korisnika uveliko vam mogu pomoći da razrešite dilemu odakle tj. iz kog pravca stize hraneća energija za dati prostor. Svi feng šui majstori su stanovišta da objekti koji nemaju jasno definisan glavni ulaz imaju nestabilan i nesiguran protok či-a pa si i generatori takvih mogućnosti za njegove korisnike.

Feng šui kompas jasno razlikuje: pravac pružanja i pravac gledanja. Utvrđivanje tačnog pravca gledanja je važno ne samo zato što se natalna karta leteće zvezde nekog doma ili zgrade bazira na pravcu gledanja već i stoga što pravac njenog gledanja takođe definiše i pravac pružanja. Direkcija pružanja je pravac u kome se proteže dom, to je jin strana stambene jedinice, deo sa manje sktivnim oblastima. To je pravac koji je suprotan od pravca gledanja i u feng šui-u leteća zvezda se smatra njenim planinskim pravcem, dok se je pravac gledanja smatra vodenim pravcem.

Postoji jedna praktična vežba kojom se služe praktikanti za utvrđivanje direkcija – analogija fotelje. Nužno je zamisliti životni prostor kako «sedi» u fotelji. A potom uvideti koji deo bi odgovarao naslonu fotelje. Leđa predstavljaju pravac pružanja a vaša prednja strana pravac gledanja Otuda pre no što posegnete za kompasom procenite celokupan plan, jer je procena ovih pravaca najvažniji aspekat u preciznom izvođenju feng šui očitavanja. Kada dobijete rezultate očitavanja kompasom i odredite trigram životnog prostora stvorili ste mogućnost efikasnog i jednostavnog povoljnog uređenja po metodi feng šui-a.

“Ne izlazeći napolje kroz vrata ti možeš znati puteve sveta. Ne gledajući kroz prozor, ti možeš da znaš Put Neba. Što dalje ideš, to manje znaš. Tako, mudrac zna bez putovanja, vidi bez gledanja, i doseže bez delanja". - Teo Te Đing

______________________________ MUZIKA FORUM ______________________________
PREPORUCUJEMO VAM DA POSETITE:
http://zabava.myfineforum.org/
http://power.aimoo.com/
http://caffe.freeforums.org/
http://winner.vforums.co.uk/


avatar
Admin
Admin Muzika Foruma
Admin Muzika Foruma

Pol : Ženski Godina : 31
Zodijak : Bik Mačka
Broj poruka : 12371
Poena : 6910
Reputacija : 12
Datum upisa : 11.06.2008

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kako da pravilno postavite kompas?

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu