MUZIKA
Registruj se i postani i TI clan Muzika Foruma!
Pristupi

Zaboravio sam šifru

Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga

Statistike
Imamo 2976 registrovanih korisnika
Najnoviji registrovani član je BrankaS

Naši korisnici su poslali ukupno 14347 članaka u 5870 teme
Maj 2018
PonUtoSreČetPetSubNed
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Kalendar Kalendar

Fluks RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines Koncept Pa Kua

Ići dole

Koncept Pa Kua

Počalji od Admin taj Sre 4 Feb 2009 - 7:00

Koncept Pa Kua

Pa Kua je osmostrani sistem od osam osnovnih trigrama Ji Đinga. Osam primarnih trigrama, predstavljeni su graficki kao kombinacija tri prave linije ispekidane (yin) ili neisprekidane (yang) forme. Trigrami su simbolički prikaz odnosa između yin-a i yang-a, a istovremeno i manifestacija energetskog variranja.

Evoluiranjem starog i mladog yang-a i starog i mladog yin-a nastaje osam osnovnih heksagrama koji predstavljaju korene 64 heksagrama [Ji Đinga]. Pomoću trigrama utvrđujemo na koje se sve načine iz dualnosti Yin-a i Yang-a stvaraju i umnožavaju stvari. Jednostavnije rečeno, trigrami su kodovi procesa koji se dešavaju u prirodi.

Ovi trigrami kolektivno simbolizuju trojstvo principa koji se prepoznaju kao subjekt (čovek), predmet koji ima oblik (zemlja) i sadržaj (nebo). Svaki trigram ima višestruke simbole i konotacije. Trigrami predstavljaju stalan proces promene i razvoja u kojem se razni elementi prirode razlikuju, i rađaju jedni druge, stvarajući fenomen života i postojanja.

Značenje, simbolizam i razumevanje trigrama i njihovih međusobnih odnosa daje dragocena rešenja za ostvarivanje povoljnih rezultata u radu. Osim što predstavljaju pravce na kompasu, obogaćeni su mnogim simboličkim značenjima. Poseduju konotaciju jednog od pet elemenata, yina i yanga, ekvivalentan broj i povezanost sa jednim od članova porodice.

Osam trigrama se mogu sazeto prezentovati sa osam reči :


Čijen (Ch'ien) - kreativan
Kun (Kun) - prijemčljiv
Čen -(Chen) - probuđen
Sun (Sun) - nežan
Tui (Tui) - radostan
Ken (Ken) - smiren
Kan (K'an) - dubok
Li (Li) - priljubljen
Yin i Yang Pa Kua simbol


Oni su raspoređeni oko osam strana osmougaonog Pa Kua u dve uočljive sekvence, iz kojih proizilazi veliki deo značenja. Doslovan prevod reči "pa kua" je upravo - "osam trigrama" i moglo bi se reći da ceo sistem razlikuje osam načina i pogleda na život i svet. Svaki od trigrama predstavlja tranzicijsko razdoblje prirode odnosno ljudi.

Postoje dva rasporeda tih trigrama postavljenih u oktagon u čijem središtu se nalazi simbol Yin-a i Yang-a i njihov smeštaj na različitim stranama Pa Kua određuje o kojoj vrsti Pa Kua je reč. Razlukuju se dve vrste Pa Kua: yin Pa Kua i yang Pa Kua.

______________________________ MUZIKA FORUM ______________________________
PREPORUCUJEMO VAM DA POSETITE:
http://zabava.myfineforum.org/
http://power.aimoo.com/
http://caffe.freeforums.org/
http://winner.vforums.co.uk/


avatar
Admin
Admin Muzika Foruma
Admin Muzika Foruma

Pol : Ženski Godina : 31
Zodijak : Bik Mačka
Broj poruka : 12371
Poena : 6910
Reputacija : 12
Datum upisa : 11.06.2008

Nazad na vrh Ići dole

Re: Koncept Pa Kua

Počalji od Admin taj Sre 4 Feb 2009 - 7:02

Yin Pa Kua


Karakteriše ga raspored trigrama prema nečemu što bi se moglo opisati kao kružni obrazac, pri čemu su sređeni kao parovi suprotnosti. Ovakav raspored se naziva ranim nebeskim rasporedom trigrama.Položaj ranog neba poznat je kao Prvobitni položaj koji se temelji na mirnoći. Prikazuje se sa osam sila a isčitava putem četiri ose.

Dizajniran od strane originalnog osnivača Fu Ši-a (Fú Xī (Fu Hsi)) znanog još i kao Presvetli. Ovaj položaj sadrži dva najvažnija trigrama Č'ijen (muški princip) i Kun ( ženski princip). Čijen koji predstavlja nebo i praoca, smešten je na jugu, dok mu je na severu suprotstavljen trigram koji predstavlja pramajku, trigram Kun.

Ova dva trigrama, navedenim redom, čine bazične yang i yin trigrame i formiraju zajedno osu sever-jug (prijemčljiv - kreativan; nebo - zemlja) svakog datog prostora. Ništa, dakle nije tako yang kao Č'ijen i ništa tako yin kao Kun.

Zatim sledi osa severozapad - jugoistok u svom yin položaju, odnosno Ken i Tui ( planina - jezero). Njihove sile su u međusobnom odnosu kao da "vetar duva sa planine na jezero dok se oblaci i magla dižu sa jezera ka planini".

Treću osu formiraju trigrami Čen i Sun, odnosno munja i vetar, koji jedno drugo jačaju. Pozicionirana je ka severoistoku odnosno ka jugozapadu. Trigrami Li i Kan, odnosno proleće i jesen, čine zaključnu osu pozicioniranu istok -zapad.

Sva četiri para trigrama imaju specifičan odnos i uvek zbir njihovih brojeva ima povoljnih 10 što ukazuje na unutrašnju snagu njihovih kombinacija. Fu Hsievi trigrami položeni u krug predstavljaju savršenu ravnotežu za koju smatramo da je postojala pre začetka života, potpunu mirnoću pre pokreta.

Dalje se uočava da trigrami počinju da se kreću i mešaju, dolazi do udvajanja : prvo u uobičajenom pravcu kazaljke na satu koji je akumulativan pokretan, uzlazan, tako da sa protokom vremena ovo kretanje utvrđuje događaje koji prolaze; drugo, ujedno postoji i suprotan pravac kretanja koji se uvija, i fokusira, stvarajući tokom vremena "seme" za budućnost.

Otuda je i proistekao osnov yin Pa Kua uređenja trigrama koji izražava sile prirode u smislu "suprotnih parova". U položaju ranog neba transformacije su izražene kao "utvrđivanje pravca neba i zemlje" - trigram Č'ijen i Kun; "ujedinjavanje planine i jezera" - Ken i Tui; "munja i vetar jedno drugo uslovljavaju" - Čen i Sun; i konačno Kan i Li - "vatra i voda se nikada ne bore"

Spoznaja ovih uzlaznih i silaznih sila na neki način otkriva "tajne budućnosti", jer Prvobitni polozaj treba da izrazi nebeski pogled na egzistenciju. Razumevanje da ukoliko je suština kretanja unazad jasna, onda se budućnost jasno odvija.

Otuda yin Pa Kua zbog ovakvog položaja trigrama poseduje suštinsku moć koja kontroliše šar chi ili ubistvenu energiju. Yin Pa Kua stvara zaštitnu energiju pa se upotrebljava za skretanje neprijateljskih energetskih "strela" koje dolaze od struktura u okruženju. On je snažno sredstvo za procenu i zaštitu, koje nikada ne bi trebalo biti izlozeno ili okačeno bilo gde u domu. Najčescu aplikaciju ima za feng shui yin prebivališta (groblja), dok treba zadrzati visoku dozu opreza kod primene u prebivalistima koja po sustini treba da su yang (kuće).

______________________________ MUZIKA FORUM ______________________________
PREPORUCUJEMO VAM DA POSETITE:
http://zabava.myfineforum.org/
http://power.aimoo.com/
http://caffe.freeforums.org/
http://winner.vforums.co.uk/


avatar
Admin
Admin Muzika Foruma
Admin Muzika Foruma

Pol : Ženski Godina : 31
Zodijak : Bik Mačka
Broj poruka : 12371
Poena : 6910
Reputacija : 12
Datum upisa : 11.06.2008

Nazad na vrh Ići dole

Re: Koncept Pa Kua

Počalji od Admin taj Sre 4 Feb 2009 - 7:02

Yang Pa Kua


Ovo je dijagnostički Pa Kua koji se koristi za analiziranje feng shuija i protoka energije Chi kroz zivotno okruženje. Raspored trigrama u ovome Pa Kua formulisao je kralj Van (Wénwáng) došavši do kasnog nebeskog rasporeda. Položaj kasnog neba, takođe poznat i kao Unutrašnji položaj, izuzima trigrame iz njihovih grupacija sparenih suprotnosti, smeštajući ih umesto toga u cirkularni privremeni red njihovih manifestacija u fizičkoj oblasti.

U ovom uređenju glavne tačke su povezane sa godišnjim dobima, pa se jasno uočavaju ciklični, sezonski, mesečni i dnevni uticaji. Kao takav odražava premisu da je odnos suprotnosti u ranom nebeskom rasporedu ustuknuo pred promenama. Filozofija koja leži u osnovi ovoga Pa Kua jeste neizbežnost promena.

Stoga je položaj trigrama oko Pa Kua drastično promenjen. Trigram smešten na jug nije više Č'ijen već je posredi trigram Li, a na severu se umesto trigrama K'un nalazi trigram Kan. Osnovni yang i yin trigrami se sada nalaze severozapadno i jugozapadno, redom kojim su pomenuti. Raspored trigrama odražava kružnu prirodu energije i pokazuje kako se ona može aktivirati da bi se stvorile i akumulirale količine dragocene yang energije. Slaganje trigrama takođe oslikava prirodan ciklus godine jer su svaki ponaosob dodeljeni godišnjim dobima i smerovima na kompasu kako bi odražavali harmoniju prirode.

Uz trigrame često idu i obimne fus note koji sluze kao vredni putokazi u sagledavanju kako pravci mogu da imaju dalekosežne efekte na različite aspekte sreće za sve koji nastanjuju dato prebivalište.

Pa Kua sadrži šest prstenova koji praktikantu Feng Shui-a pružaju obilje informacija. Slojevita značenja raspoređena po prstenovima pružaju uvid u Osam ljudskih teznji kako je i nazvan metod njegove primene. Ovakav prikaz Pa Kua je osnov za tumačenja značaja pravca Luo Pan kompasa pri analizi chija yang prebivališta. Kineski kalendarski sistem nebeskih izdanaka i zemaljskih ogranaka takođe se oslanja na Pa Kua kasnog neba, baš kao i kompas feng shui formula.
“Stvari izgledaju višestruke i raznovrsne, ali na kraju se vraćaju svom zajedničkom korenu. Kada se vrate svom zajednčkom korenu, dolazi do mirovanja. Stanje mirovanja zove se ispunjenjem života”

Sledeći korak u primeni Feng Shui-a je upoznavanje sa Luo Shu kvadrantom jednim od najvažnijih i najefikasnijih simbola koji možete da koristite na vašem tlocrtu.

______________________________ MUZIKA FORUM ______________________________
PREPORUCUJEMO VAM DA POSETITE:
http://zabava.myfineforum.org/
http://power.aimoo.com/
http://caffe.freeforums.org/
http://winner.vforums.co.uk/


avatar
Admin
Admin Muzika Foruma
Admin Muzika Foruma

Pol : Ženski Godina : 31
Zodijak : Bik Mačka
Broj poruka : 12371
Poena : 6910
Reputacija : 12
Datum upisa : 11.06.2008

Nazad na vrh Ići dole

Re: Koncept Pa Kua

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu