MUZIKA
Registruj se i postani i TI clan Muzika Foruma!
Pristupi

Zaboravio sam šifru

Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga

Statistike
Imamo 2976 registrovanih korisnika
Najnoviji registrovani član je BrankaS

Naši korisnici su poslali ukupno 14347 članaka u 5870 teme
Juni 2018
PonUtoSreČetPetSubNed
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Kalendar Kalendar

Fluks RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines Zmajev kosmički dah

Ići dole

Zmajev kosmički dah

Počalji od Admin taj Sre 4 Feb 2009 - 8:31

Zmajev kosmički dah


Zmajev dah je simboličan naziv za povoljnu životnu silu koja prožima univerzim. Feng Shui majstorima je pre više hiljada godina, bilo poznato ono što savremena nauka tek potvrđuje: da mesto na kome živimo i način na koji stanujemo utiču na kvalitet našeg života u svim njegovim aspektima. Zmajev dah je simboličan naziv za povoljnu energiju - esenciju univerzuma.

Simbolizam u Feng Shui-u nije cilj sam po sebi, već predstavlja način na koji se instiktivno izražava kvalitet energije okruženja u odnosu na kvalitet koji pogoduje čoveku. S obzirom da se bavi detekcijom energije Zemlje samim tim zadire u magnetno i geomagnetno polje.

Zbog toga je klasični Feng Shui u doba drevne Kine nazivan geomantijom. Izraz geomantija u staroj Grčkoj je označavao veštinu proricanja bacanjem zemlje, a danas ona podrazumeva tradicionalnu disciplinu analize energije lokacije i okruženja

Feng Shui predstavlja metod balansiranja energije Zemlje opažanjem vrste, pravca kretanja i tokova energije u okolini uz pomoć svojevrsnog radiestezijskog kompasa poznatog kao Lou Pan što omogućava preciznu lokalizaciju izvora geopatogenog stresa.Zemljino magnetno polje

Pri posmatranju energetskog tela Zemlje može se uočiti određena sličnost sa akupunkturnim meridijanima kod čoveka. Naime, kod Zemlje postoje snažni energetski tokovi koji se nazivaju - zmajevim stazama. Ti energetski tokovi zavisno o harmoniji ili disharmoniji yina i yanga mogu imati pozitivan ili negativan uticaj na čoveka, jer različiti delovi čovečijeg tela korespondiraju dualnom principu. Na isti način, kao pandan akupunkturnim tačkama kod čoveka, energetski centri na Zemljinoj površini nazvana su "sedištem zmaja" i to su mesta na kojima Chi zemlje iz dubine izlazi na površinu.

Da bi se uspešno stvorio ili privukao dobar Chi poznat kao Šeng chi treba imati iskustvo u procenjivanju prirodnih oblika zemljišta i topografije, sposobnost realnog sagledavanja neposrednog okruženja i atmosfere doma kao i intuitivne spoznaje sveprožimajuće energije

Iako se pozicinioranje u prostoru u originalnom Feng Shui-u odnosilo samo na prirodne strukture poput planina i reka, danas se u ovoj se disciplini razmatraju urbani strukturni elementi kao sto su višespratnice, metro, mostovi, auto-putevi, tuneli. Dapače, nekadašnje planine su ekvivalenti sa soliterima, a rečni tok sa prometnošću saobraćajnica i puteva.


Dobro pozicionirana zgrada podrazumeva lokaciju sa unutrašnje strane zavoja puta sa umerenim prometom, na mestu sa dovoljnim uplivom dnevnog svetla zaštićenom od jakih vetrova i po mogućstvu okruženu ne previsokim zgradama. Smeštaj blizu parka i reka umerenog toka smatra se povoljnim s time da treba voditi računa o smeru vetra, povoljnije je ako vetar duva prema nego od same pozicije zgrade. Kada su strukture u harmoničnom sadejstvu s prirodnim okruženjem, tok chi-a je osnažen, a njegov pozitivan uticaj uvećan.

Feng Shui takođe govori o postojanju neprijateljske energije u životnom okruženju. Te vrste energije nazivaju se ubistvenim dahom ili Šar chi. Ubistveni dah nastaje od struktura, prirodnih ili onih koje je čovek stvorio, koje od sebe odašiljaju pravolinijske neprijateljske energetske salve ili "otrovne strele"T - raskršće

Izuzetno nepovoljna pozicija zgrade je ona koja gleda na Šar, npr. ako je zgrada tačno na kraju slepe ulice ili T-raskrsnice. Feng Shui osim što se bavi identifikacijom stavlja pred poznavaoca i čitavu paletu lekovitih zahvata ili kura kako bi se smanjio ili izbegao uticaj neprijateljske energije.U gore navedenom primeru treba izbegavati prozore koji gledaju direktno na ulicu, i probati postaviti ogradu ili red visokih biljaka da se umanji negativan utjicaj.


Stepeništa i liftovi predstavljaju "krvne sudove" zgrade i povlače chi u vertikalnom smeru za razliku od hodnika. Generalno gledajući vertikalan tok energije je sporiji i smireniji od horizontalnog. Stepeništa su pozitivan element, no mogu imati negativan uticaj ako su smeštena direktno preko puta ulaznih vrata, pogotovo ako vode na niži sprat. Ako postoji mogućnost uticaj takvog stepeništa trebalo bi umanjiti postavljanjem vrata.

Pogotovo treba izbeći aktivno korišćenje prostora ispod stepeništa jer stvara osjećaj velike težine. Nepovoljan uticaj imaju i pokretne stepenice, a spiralna stepeništa deluju u zgradi poput vadičepa. Ako ne postoji mogućnost uklanjanja takvog stepeništa trebalo bi postaviti velike biljke u dnu kako bi povećali stabilnost.

Dugi hodnici kanališu chi vrlo brzo što se može izbeći strateškim razmeštanjem ogledala ili biljaka, ili uz pomoć drugih sredstava za stvaranje krivudavog toka, npr. promenom podnih uzoraka. Tamo gdje postoji mnogo stambenih jedinica uz dugi hodnik, rasparcava energetski corpus, dotok postaje prolongirano insuficijenta i ljudi u njima se često osećaju kao u izolaciji.

Ukoliko su pri tom vrata stambenih jedinica pozicionirana jedna nasuprot drugih, može se pojaviti rivalstvo i narušeni međuljudski odnosi. Biljka pored svakih vrata može pomoći, a ostavljanje vrata u nekom periodu dana otvorenima osnažiće duh zajedništva i podstaći osećaj pripadnosti.

U urbanom okruženju važno je osigurati što manji uticaj buke koja dolazi s prometnih ulica, u suprotnom stanovnici ce biti narušenoh psihofizičkog statusa. Kako je vrlo često slučaj da ne možemo birati da li se zgrada nalazi u bučnom delu naselja ili ne, ono što možemo je redukovati količinu nepoželjnih zvukova unutar prostora.

Taj se efekt može postići postavljanjem dvostrukih prozora ili što je još bolje nabavkom uređaja koji proizvodi beli šum i tako poništava zvukove iz okoline, moguće rešenje su i objekti sa yang vodom (tablet fontane) ili upotreba muzike sa zvukovima mora.

Drugi aspekt vezan uz prozore je pogled koji se pruža kroz njih. Generalno se smatra povoljnim ako prostorija “ima pogled” da kroz prozore ulazi dovoljno sunčevog svetla – najboljeg prirodnog izvora. Ono što bi se trebalo izbegavati je “previše pogleda” tj. prozori razvučeni čitavom površinom zida.

"Zabranjeni grad" u Pekingu građen striktno prema ovim principima. Jedan od najpoznatijih istraživača "brazdi" je arheolog T.C. Lethbridge on je razvio vrlo opširnu teoriju o njihovom poreklu i pokušaju akupunkture Zemlje.

U Velikoj Britaniji sada postoji satavljena karta koja prikazuje mrežu "zmajevih staza" preko cele Engleske. Alfred Wotkins čovek koji nije pripadao ni jednoj ezoterijskoj grupaciji već je radio kao zastupnik pivovare koja je pripadala njegovom ocu. Takav posao podrazumevao je stalna putovanja, no to mu nije teško padalo pošto je zaljubljen u engleske seoske pejzaže i fotoamaterizam.

Posebno su ga fascinirali specifični pejzaži na kojima su bile uočljive promene u geometriji zemljišta i rastu biljaka i izgledali su kao ostaci drevnih, davno napuštenih puteva.Osim toga ti putevi bili su često povezani sa drevnim megalitskim spomenicima i obelezeni menhirima, tako da je on verovao da je pronašao mrežu drevnih puteva. To je bila vrlo logična ideja pošto su menhiri mogli pretpostavljati neku vrstu saobraćajnih znakova, a drevna svetilišta trgove.

Teorija o drevnim putevima se počela rušiti kad je utvrđeno da oni međusobno ne poštuju zakonitosti koje ima svaka saobraćajna mreža. Utvrđeno je da često idu paralelno na udaljenosti od dvadesedak metara, te da vrlo često odjednom bez razloga prestaju.

Objašnjenje su pružili radiestezisti utvrdivši da se radi o energetskim tokovima. Nazvali su ih "brazde". Potvrđeno je da menhiri nisu neka vrsta saobraćajnih znakova već da su ubodeni u te energetske tokove na mestima - čvorištima koja intenzivno zrače ili akumuliraju energiju.

Sva stara paganska svetilišta nalaze se na čvoristima "brazdi" i u narodu obično kruže legende da su to mesta ispoljavanja natprirodnih sila. Mnogi istraživači tih energetskih tokova i sami potvrđuju da su imali razne doživljaje parapsihološke prirode na takvim mestima.

Ogledan primjer uspeha Feng Shui principa na uspostavljanju harmoničnog prosperitetnog energetskog toka i ravnotežom elemenata je New York, tačnije Manhattan. Sviđao se on nama ili ne, činjenica je da je jedan od najbogatijih gradova sveta, sedište najvećih kompanija, gde je uostalom jedna od najvažnijih svetskih berzi (Wall Street) i gde je sedište Ujedinjenih nacija, grad koji dnevno poseti ogroman broj turista koji u njemu ostave veliku količinu novca u shoppingu (Fifth Avenue) ili u zabavi (Broadway), dakle, možemo se složiti da privlači svojom energijom ljude sa svih kontinenata. Zašto?

Nalazi se izmedu dve reke, East River i Hudson (dakle, prisutna je yang energije elementa Voda), na relativno malom delu kopna, cca 15x4 km (energija elemeta Zemlja), gde su smešteni vrlo visoki neboderi (snažna energija elementa Drveta), sagrađeni od betonskih konstrukcija (yang energija elementa Zemlja) i/ili metalnih konstrukcija (yang energija elementa Metal) u kombinaciji sa staklenim površinama (yang energija elementa Voda). Kip slobode sa plamenom bakljom u ruci nosi energiju elemeta Vatra.

Dakle ovim metodom moguće je detaljno analizirati ne samo kvalitet energije svoga doma, naselja, već i grada, države, kontinenta i planete. U današnje vreme uređenje prostora po Feng Shui-u je postalo atraktivno zahvaljujući mogućnosti lečenja tzv. "lekovima za prostor" jednostavnim sredstvima kojima se uspešno poboljšava protok energije, blokiraju neželjeni uticaji, i transformišu negativni energetski uplivi.

U pogledu odabira odgovarajućih instrumeneta za lečenje prostora treba imati u vidu da princip energije i promene nisu ograničene kulturom, da treba uvek nastojati napraviti izbor shodno tradicionalnoj filozofiji, a u skladu sa osnovnim energetskim principom koji predstavlja isti u kineskoj kulturi.

Pravljenjem postepenih promena, space clearing, pravljenje razmeštaja i unošenje lekova dostizemo harmoniju i stvaramo estetski prijatno okruženje. Naše okruženje postaje odraz našeg fizičkog, psihološkog i spiritualnog statusa. Živeljenje u duhu Feng Shui-a je povratak u svet jednostavnosti u kome su čuda moguća.

______________________________ MUZIKA FORUM ______________________________
PREPORUCUJEMO VAM DA POSETITE:
http://zabava.myfineforum.org/
http://power.aimoo.com/
http://caffe.freeforums.org/
http://winner.vforums.co.uk/


avatar
Admin
Admin Muzika Foruma
Admin Muzika Foruma

Pol : Ženski Godina : 31
Zodijak : Bik Mačka
Broj poruka : 12371
Poena : 6910
Reputacija : 12
Datum upisa : 11.06.2008

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu