MUZIKA
Registruj se i postani i TI clan Muzika Foruma!
Pristupi

Zaboravio sam šifru

Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga

Statistike
Imamo 2976 registrovanih korisnika
Najnoviji registrovani član je BrankaS

Naši korisnici su poslali ukupno 14347 članaka u 5870 teme
Juni 2018
PonUtoSreČetPetSubNed
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Kalendar Kalendar

Fluks RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines Tradicionalna Kineska sredstva

Ići dole

Tradicionalna Kineska sredstva

Počalji od Admin taj Sre 4 Feb 2009 - 8:49

Tradicionalna Kineska sredstva


U kineskoj tradiciji izražavanje stremljenja u različitim sferama života, želje za dugim životom, visokim društvenim priznanjem, dobrom decom i naročito sinovima koji će produžiti porodično stablo se podrzava plasmanom keramičkih, drvenih, gleđosanih figura raznih božanstava koja se javljaju u legendama i taoističkim verovanjima.Tri boga zvezda

Mnoga taoističke knjige govore o sedam zveza koje čine rudu Velikih kola, sazvežđe Severnog neba. Za svaku od ovih zvezda se smatra da predstavlja jedno od božanstava i jedan aspekt sreće. Od njih sedam tri su božanstva posebno istaknuta kao snažni simboli koji donose sreću. Ova tri božnstva predstavljaju najznačajnije mainfestacije sreće i poznati su pod zajedničkim imenom Fuk Luk Sau.

Prvi bog zvezda označava univerzalnu težnju za bogatstvom i povećanim prihodima. Bog prihoda i napretka – Fuk je prikazan kako u naručju nosi dete, a na sebi ima crevni plašt koji pridržavaju trgovci, i u kompoziciji je postavljen na desnoj strani. Drugi bog zevezda je bog moći – Luk, simbolizuje moć koju imaju visoki funkcioneri. Prikazan je kako u ruci drži skiptar ili ru ji i uvek se nalazi u sredini.

Treći bog zvezda - Sau označava univerzalnu težnju ka dugovečnosti i jedno je od najpopularnijih božanstava koje može da se nađe u kineskim domovima, jer simbolizuje zdravlje ugodan i dugovečan život. Obično na sebi ima žuti ogrtač i u ruci drži štap o čiji je vrh okačena tikva ispunjena nektarom besmrtnosti. Sau nosi i breskvu, uvek se nalazi u kompoziciji na levoj strani. Ponekada se prikazuje među granama bora okružen pečurkama u pratnji zdrala i jelena. Bog večnosti nije budističko božanstvo i stoga se ne drži na oltaru, niti se ka njemu formira odnos kao prema zapadnom božanstvu.

Tri boga zvezde zajedno simbolizuju zdravlje, bogatstvo i sreću koja se tumači kao dugovečnost, napredak i moć. Pravilna postavka u domu podrazumeva da se simbolična božanstva smeštaju u nivou očiju posmatrača na jednom kraju ili u neposrednoj blizini stola u trpezariji, a u kancelariji se pozicionira iza leđa kako bi pružili neophodnu potporu.Osam besmrtnika

Osam besmrtnika – šest muškaraca i dve žene jesu superiorna bića koja se javljaju u taoističkim legendama a za koje se smatra da su pod različitim okolnostima i u različitim vremenskim razdobljima okusili nektar i breskvu koji su im doneli besmrtnost.Često se porede sa Osamnaest Arhata – posvećenim bićima za koja se veruje da su donelibudizam u Kinu. Osam bica (Hsin) i Osamnaest Arhata (Loharn) veruje se da poseduju natprirodne moći i njihovo simbolično prisustvo u domu izražava aspiracije ka određenoj vrsti srećnih okolnosti i zbivanja. Često se nalaze kao atribut sreće na kineskim vazama, urnama, posuđu; na slikama ili kao statue izradjenie u bilo kom materijalu. Da bi se pravilan odabir načinio pre no što se opredeljenja da se unese u dom neophodno je sagledati simboliku svakoga i na osnovu nje ciljano odabrati božanstvo.
Prvi od Osam besmrtnika je Čung – Li Čuan prikazan kao bozanstvo razotkrivenog debeljuškastog stomaka kako drži lepezu kojom leči obolele ljude. Simbol je dobrog zdravlja i veruje se da poseduje isceliteljske moći. Pripadajući elemenat mu je drvo a pravac istok
Drugi besmrtnik je Kuo - Lao Čang prikazan kao bozanstvo sa muzičkim instrumentom u formi bambusovog štapa. Smatra se da poseduje veliku mudrost i a može da postane nevidljiv. Pridruzen elemenat mu je Voda, a pravac sever.
Treći besmrtnik je Dong - Pin Lu, prikazan kao božanstvo koje na leđima nosi mač kojim se suprotstavlja patnjama koje prouzrokuje negativna energija – Chi, a u desnoj ruci drži muholovku kojom leči. Pridružen elemenat mu je Metal, pravac severozapad.
Četvrti besmrtnik je Guo - Čiju Cao zbog srodničke veze sa caricom iz dinastije Sing simbolizuje plemstvo, visok polozaj i priznanja. Prikazan je kao bozanstvo koje drzi u levoj ruci visoko uzdignute kastanjete. Pripadajući elemenat mu je Zemlja a pravac severoistok.
Peti besmrtnik je Tijeh - Guaji Li prikazan u prosjačkoj odeždi sa tikvom i smatra se da je ovladao natprirodnim silama. Donosi mudrost, elemenat Vatra a pravac jug.
Šesti besmrtnik je Hsijan – Cu Han prikazan kao božanstvo koje nosi flautu i pregršt biljaka u torbi na leđima, smatra se da bozanstvenom muzikom privlači pozitivnu energiju –Chi tako da se u njegovom prisustvu zivi svet ovaploćuje. Pripadajući elemenat mu je Drvo, a smer jugoistok.
Sedmi besmrtnik je žena u plavom – Cai - Ho Lan bozanstvo prikazano sa kotaricom cveća koje simbolizuje snagu ženskog duha, pridruženi elemenat je Metal, a smer zapad.
Osmi besmrtnik – Hsijen Ku Ho je prikazan u liku vile sa lotosom ona snaži duh majke i porodične sreće. Pridružen elemenat je Zemlja a kompasni pravac jugozapad.Nasmejani Buda (Budai, Chinese: 布袋, pinyin: bùdài, Budai Luohan)

Prema kineskoj tradiciji vjeruje se da je nasmijani Buda bio redovnik imenom Ho Tai, koji je živio u doba Tang dinastije u gradu Changan, sada poznatom kao Xian. Svakoga dana, bez obzira na sunce, kišu ili vetar Ho Tai bi šetao ulicama grada vukući pozamašnu vreću iz koje je delio slatkiše deci koju bi putem sretao. S vremenom su ga počeli zvati nasmejani Buda, jer se bez obzira na okolnosti uviek od srca smešio i svoj vedri stav prenosio na druge.Maitreya and disciples, in Budai form, as depicted at the Feilai Feng grottos near Lingyin Temple in China


Mnogi istočnjaci veruju da je on zapravo manifestacija sledećeg Buddhe, poznatog kao Maitreya. Prema legendi, Maitreya je bio tako naočit mladić da su se sve devojke koje bi ga ugledale, bezglavo zaljubljivale u njega. Iz sućuti prema njima, odlučio je transformirati se u debelog, neprivlačnog starca. No ipak je zadržao svoj zarazni smijeh, kako bi mogao nastaviti širiti sreću među ljudima. Tako je dobio i svoj najpoznatiji nadimak. U Japanu je poznat pod imenom Hotei. Tamo ga smatraju pravim božanstvom, jednim od sedam bogova blagostanja.

Nasmejani ili sretni Buda bozanstvo koje je prikazano sa debeljuskastim stomakom i srdačnim osmehom u sedećem ili stojećem polozaju i u različitim verzijama sa dodatnim simboličkim objektima kao što su lepeza, vrća sa blagom, polugom zlata... etc. Buda koji se smeje je jedna od njegovih najomiljenijih predstava koja može da se sretne u domovima i poslovnim prostorima. Njegov pozamašni trbuh, prema kineskoj tradiciji smatra se znakom izobilja i uspeha u životu.

Veruje se da simbolizuje bogatstvo jer nosi utrobu punu gema i zlatne poluge te što mu je veći stomak veće je i bogatstvo koje blagosilja i da ga u tu svrhu treba ritualno protrljati po trbuhu. Druge tvrdnje ga smatraju da se osmehuje jer ima moć da u svoju vreću sakupi brige i nesreću ljudskog roda što ga čini radosnim. Skulpture se izradjuju od mnogih materijala, poželjno je u odabiru ispostovati ličnu pripadnost jednom od Pet elemenata a na osnovu Kua broja. Obe verzije simbolišu rastuće blagostanje.

Postoji nekoliko verzija statua Bude prikazanog u hodu. Te figurice ga prikazuju uhvaćenog u koraku, kako prilazi mašući lepezom, noseći čuturicu s eliksirom života o pojasu, noseći vreću preko ramena, za koju se veruje da sadrži nepresušive količine blaga. Prema nekim izvorima ta ista vreća sadrži u sebi sve moguće vrste "lekova" za spas čovečanstva.

Figurice koje ga prikazuju okruženog decom simbolikom blagosiljaju plodnost i pospešuju začeće. Preporuka je da se ovakve verzije figuricu postavljaju licem ka ulaznim vratima doma. No, nikada se statua Bude ne postavlja na pod, kamin, kupatilo u spavacu sobu jer bi to bio znak nepoštovanja, izuzev kod mladih devojaka koje žele da zasnuju bračnu zajednicu i u domu roditelja žive čedno.


Tikva - Wu Lou

Wu Lou, je tipičan Kineskih simbola zdravlja. To je čuturica s nektarom besmrtnosti koja osim zdravlja donosi sreću i brojne blagoslove. Njen oblik flaše simbolizuje jedinstvo neba (gornji dio) i zemlje (donji) i povoljno ju je imati u domu. Flaša napravljena od tikve je u taoizmu I u budizmu symbol dugovečnosti predstavljen na mnogim starim slikama oba učenja. Tako bog dugovečnosti nosi štap sa kojeg visi tikva, u kojoj se, prema verovanju nalazi eliksir besmrtnosti. Dobar je znak imati suve tikve u i van doma gde se izlažu u paru, a kao moćno sredstvo zaštite protiv negativne energije često se izrađuju u formi minijaturnih zlatnih privezaka.


Autentični novčići

Stari kineski novac je izuzetno popularan i izuzetno mocno sredstvo u prizivanju srece kako neba tako i zemlje. Opisani kao cetvrtasti iznutra i okrugli spolja”, obicno napravljeni od bakra, korisceni su jos u vreme T’ai Kunga u jedanaestom veku pre nase ere. Kvadrat u sredini predstavlja energiju zemlje, dok krug predstavlja ci neba. Zajedno donose srecu u bogatstvu, potpomognuti crvenom trakom, koja pokrece njihovu energiju. Yang zemlja im udahnjuje dragoceni zivot, pretvarajuci ih u mocne simbole.U praktikovanju Feng Shui-a pošto su deo kineske tradicije zaštite kao simboli sreće i zaštite neretko se nalaze predstavljeni na amuletima i talismanima.


Par Fu pasa

Fu psi su mitska stvorenja najčešće prikazana nalik lavovima kako se igraju loptom koja označava Sunce, jaje koje simbolizuje yin i yang, ili jednostavno sa dragim kamenom ili perlom. Mužjak je taj koji se igra sa loptom. Ponekada se prikazuju dva Fu psa koja se igraju loptom, i ova se predstava poredi sa predstavom dva zmaja koja se igraju perlom. Postoji mnogo slika i predstava Fu pasa u Zabranjenom gradu u Pekingu jer se smatraju zaštitnicima carskih palata, nasuprot lavovima koji su više pogodovali mestima namenjenim meditaciji. Smatra se povoljnim držati ih ispred ulaznih vrata pošto pružaju zaštitu od nepovoljnih energetskih upliva. Fu psi mogu biti napravljeni od bilo kog materijala, najčešće su u upotrebi keramičke figure postavljaju se jedna okrenuta blago ka drugoj tako da mužjak (onaj sa loptom) stoji sa desne strane vrata (kada se gleda iznutra napolje), a ženka sa leve. Veruje se da zaustavljaju nedobronamerne ljude da uđu u dom.Pa Kua ogledalo

Tradiionalno sredstvo za delotvorno neutralisanje snažnih negativnih emergetskih uplivausmerenih ka stambenom objektu. U centralnoj poziciji je smesteno samo ogledalo ciljano dimenzionirano koje okružuje drveni ram u tradicionalnim bojama u formi oktagona na čijim stranicama su ucrtani trigrami koji imaju rani nebeski raspored. Kako ogledalo ne vrši transformaciju već i fidbek energetske salve njegova upotreba mora biti pažljiva da se nesvesno usled neznanja ne nanese povreda strukturama na koje se odašilja. Otuda se uvek naglašava da njegova upotreba treba da bude u najvećem broju slučajeva krajnje sredstvo lečenja primenjeno uvek u spoljašnjem prostoru.

Ogledalo koje čini sastavni deo Pa Kua može biti konkavno, konveksno i ravno. Pa Kua sa konveksnim ogledalom okrenuto ka spolja, reflektuje i odašilje u okolinu negativne energetske salve. Ovo je najsnažnije i uslovno najštetnije ogledalo koje može ozbiljno povrediti ono što se nadje na putanji i otuda preporuka da se u urbanim uslovima ono najmanje eksploatiše u cilju lečenja. Pa Kua sa konkavnim ogledalom privlači i apsorbuje negativnu emergiju, s obzirom da to koriguje nepovoljan Feng Shui pri čemu nema refleksije iste na okolinu je najprihvatljivije sa eticke strane za upotrebu u urbanim uslovima.


Raspevana činija

Jedan od najboljih načina da se obezbedi protok blagorodne energije u domu je ritualno pročišćavanje prostora. Tradicionalni praktikanti Feng Shui-a u tu svrhu koriste ‘raspevanu činiju’. Ovaj prelepi predmet stvara izuzetne zvučne vibracije koje imaju snagu da transformišu energiju prostora. Raspevane činije se izrađuju od sedam različitih metala, uključujući i zlato i srebro, a njihov odnos je strogo čuvana tajna. Drže se na malom jastuku a zvuk se proizvodi uz pomoć manjeg drvenog malja napravljenog od mekog drveta.

Tradicionalna kineska sredstva u lečenju ili energizovanju životnog prostora treba unositi u dom samo ukoliko imamo pozitivnu percepciju istih i nikada ne treba posegnuti na primer za zvončićima, bambusovim frulicama, itd. ako ih ne doživljavamo kao prijatne i poželjne objekte u našem prostoru. Za dobar Feng Shui nije potrebno pretvoriti dom u izlog kineske radnje niti držati simboličke objekte “reda radi”- zarad dobrog Feng Shui-a.

Sva ova sredstva su plod sabranog i pohranjenog iskustva, dugogodišnje tradicije, spoznaja njihove suštine, namene i načina upotrebe služi kao putokaz u kreativnom iznalaženju srodnih po svojstvu a opet autentičnih predmeta, rituala i kura u tradiciji svakog podneblja kako bismo koristeći principe Feng Shui-a ostali dosledni svom poreklu i našem kulturnom krugu
.

______________________________ MUZIKA FORUM ______________________________
PREPORUCUJEMO VAM DA POSETITE:
http://zabava.myfineforum.org/
http://power.aimoo.com/
http://caffe.freeforums.org/
http://winner.vforums.co.uk/


avatar
Admin
Admin Muzika Foruma
Admin Muzika Foruma

Pol : Ženski Godina : 31
Zodijak : Bik Mačka
Broj poruka : 12371
Poena : 6910
Reputacija : 12
Datum upisa : 11.06.2008

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu