MUZIKA
Registruj se i postani i TI clan Muzika Foruma!
Pristupi

Zaboravio sam šifru

Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga

Statistike
Imamo 2976 registrovanih korisnika
Najnoviji registrovani član je BrankaS

Naši korisnici su poslali ukupno 14347 članaka u 5870 teme
Maj 2018
PonUtoSreČetPetSubNed
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Kalendar Kalendar

Fluks RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines Sistem osam palata i personalizovanje pravca

Ići dole

Sistem osam palata i personalizovanje pravca

Počalji od Admin taj Sre 4 Feb 2009 - 9:12

Sistem osam palata i personalizovanje pravca


Osam kuća na kineskom Bazai je metod određivaja osobna četiri povoljna i četiri nesrodna pravca, usklađenosti sa drugim ljudima ali i identifikaciju srodnodnih direkcija u životnom prostoru. Osam kuća je poznato i pod imenom Jigua (Promena trigrama) feng šui, Osam palata i Istok/Zapad sistem.

Prema legendi, Ju Ksing (673-727.n.e.) kraljevski savetnik dinastije Tang, budistički monah stvorio je metod Osam kuća na zahtev Ksuan Zonga (685-762.n.e.) koji je izneo zahtev da u cilju obmane suseda monah razvije pogrešan metod, no on je ostao verodostojan temeljnim konceptima feng šuija i umesto traženog stvorio sistem za vrlo efikasno sticanje uvida u raspored čija i interakciji koja se javlja sa osobenim urođenim čijem i odražava u realnosti življenja prostoru za datu personu.

Izvorni dokumenti Ji Ksingove metodologije nisu sačuvani, a prvi tekst nepoznatog autorstva iz Ming dinastije (1368-1644. n.e.) nazvan «Deset knjiga o feng šui stanovanju» (Jangzai Šišu), koji je takođe poznat i kao «Potpuna knjiga Osam kuća». Osam kvaliteta čija su poznati kao Osam lutajućih zvezda – Jou Ksing. Osam lutajućih zvezda poklapaju se sa devet zvezda konstelacije Velikog medveda: Šeng Či (Vojska); Tijen Ji sa Ju Men (Velika kapija); Fu Vej sa dve zvezde koje sadrži izduženi deo Konstelacije koji nalikuje dršci, Zou Fu i Jou Bi (Levi i desni pomoćnik); Ho Haj sa Lu Kun (Oprezan napredak); Liu Ša sa Ven Ču (Učenici), Vu Gueji sa Lian Zen (Čednost); i Čue Ming sa Po Đin (Destruktivna vojska). Svaka zvezda je osim sa fazim (elementom) povezana i sa osam kardinalnih pravaca ili Ho Tijen palatama. Da bi se personalizovali pravci neophodno je odrediti Kua broj i trigram životnog prostora.Određivanje trigrama životnog prostora

Prostor koji covek kreativno oblikuje potvrđuje njegovu individualnost u prirodi od koje je nedeljiv, on je preslika njegove svesti. Svaka prostorija u kuci predstavlja kosmički prostor i objedinjuje u sebi sve energije koje deluju u svemiru. Konstrukcija životnog protora u odnosu na osam strana sveta jasno ukazuje na načine kako elementi u njemu dolaze do izražaja, kakvo je njihovo uzajamno delovanje i kako utiču na korisnike. Zbog toga se u feng šuiju važan deo primene korektivnih mera sastoji u tome da se u prostoru ponovo uspostavi sklad i uravnotežena dinamika pet elemenata, i se postigne harmonična interakcija sa korisnicima prostora. Sistematičan pristup obuhvata praktično poduzimanje pet “koraka”.
određivanje trigrama životnog prostora
identifikacija pravca gledanja objekta
identifikacija pravca pružanja
demarkacija prostora
komparacija ličnog trigrama i trigrama životnog prostora

Određivanje trigrama životnog prostora je jedan od krucijalnih momenata za dalji tok analize a ujedno i najbrži metod utvrđivanja kompatibilnosti datog prostora i korisnika. Trigrami za obitavališta su takođe podeljeni u dve grupe Istočnu (Džen, Sun, Kan, Li) i Zapdnu grupu (Čien, Kun, gen, Duei), trigrami u okviru iste grupe su međusobno skladni. Feng šui komšpas jasno razlikuje pravac gledanja i pravac pružanja, njihovom sagledavamo osu pruzanja zdanja i identifikujemo trigram.

Pravilno očitavanje o odluka o pravcu zdanja je važna budući da je to osnovni faktor prilikom određivanja trigrama i računanja natalne karte leteće zvezde, svaka greška napravljena u ovom koraku prouzrokovaće svu dalju analizu nerelevantnom. Za građevine koje svojom arhitektonskom osnovom podrzavaju pravilnost oblika postupak utvrđivanja pravca gledanja i prižanja je najčešće jednostavan postupak u kome pozicija glavnog ulaza i opsta orjentacija dirketno ukazuju na osu pružanja a samim tim i na trigramstari taoisticki majstori su smatrali da je pravac gledanja ono mesto koje je otvoreno ka najotvorenijem prostoru, odakle se pruza najsiri pogled, no ako se pokusa primenuti ovaj kriterijum problem se javlja ako objekat recimo ima na dve - tri strane sirok pogled., ili kod građevina nepravilne osnove ili kompleksne strukture sa nekoliko ulaza i tada zahtevaju podrobnu analizu kako okruženja tako i samog prostora pre donošenja definitivne odluke. Postoje brojne smernice za prosuđivanje sopstvene situacije, ineke odrednice treba imati u vidu pre no što se razmotre ostali fatori:
razmatranje prvaca gledanja kao pravca označenog glavnim ulaznim vratima (potrebno je stati u glavniulaz zdanj i gledajući upolje utvrditi pravac gledanja tih vrata, ovo je jedan od pravaca koji se naziva pravcem gledanja zdanja)
prednja fasada zdanja koja gleda ka glavnom prilaznom putu, jer je ovo jedan od mogućih izvora maksimalne jang energije; dakle, iako su glavna ulazna vrata okrjentisana u drugom pravcu uzimate ovaj kao pravac orjentacije zdanja
ako se kao kriterijum postavi da “usta” zdanja predstavljaju vrata koja se načešće rabe od strane korisnika onda se prema definiciji glavnih vrata i pravac očitan na tom mestu može smatrati pravcem gledanja
zadnji prolaz i dvorište obično odgovara pravcu pružanja
frekventniji saobraćaj i veliki prozori mogu da ukažu na pravac gledanja
razmeštaj pojedinih prostorija unutar stambene jedinice može da pomogne prilikom određivanja pravca pružanja i gledanja, jang oblasti najčešće se poklapaju sa pravcem gledanja, dok su jin oblasti obično smeštene u pravcu pružanja, takođe i sama organizacija elemenata namestaja može da bude indikator

Da bi se napravio argumentovan izbor i donela odluka o pravcu pružanja datog zdanja neophodno je razumevanje celog plana i vizuelna ocena kako samog objekat tako i strukture u neposrednoj okolini. Utvrđivanje tačnog pravca gledanja je važno ne samo zato što se natalna karta leteće zvezde neke građevine bazira na pravcu gledanja, već i zato što pravac njenog pružanja proističe iz pravca gledanja a takođe i sam trigram. Direkcija pružanja je pravac u kome se proteže zdanje to je jin strana stmbene jedinice se smatra suprotnim od pravca gledanja i njegovo određivanje zahteva ostroumno posmatranje, temeljan pristup i strpljenje.

Nakon očitavanja kompasa uz pomoć priložene tabele se može utvrditi kom trigramu pipada zdanje.


Da bi se uživalo u dobroćudnom čiju zapadna grupa ljudi (Kua brojevi 2, 5, 6, 7 i 8 ) bi trebala da obitava u onima koje se pružaju ka zapadom pravcu, a pripadnici istočen grupe (Kua brojevi 1,3 ,4 i 9) u onima koje se pružaju ka istočnom pravcu. Kako su povoljni pravci zapadne grupe zapad, severozapad, jugozapad i severoistok, a istočne grupe istok, jugoistok, sever i jug može se javiti dilema ukoliko prebivalište ima pravac gedanja ka istoku tj. pravac pružanja ka suprotnom - zapadnom pravcuo dnosno ako je prebivalište okrenuto ka severozapadu (zapadni pravac) iz čega proističe da se pruža ka jugoistoku, dakle u istočnom pravcu. Kada se ovo sumira moguće su kontradikcije kod pripadnika čiji Kua brojevi pružaju kao Šeng či pravac istok, jugoistok, zapad ili severozapad jer pri upotrebi kao pravca gledanja njihovog životnog prostora ispada da se kuća nalazi u suprotnoj grupi i da nije blagonaklona za život tj. iz iznetog bi se moglo zakljuciti da svi pripadnici čiji [|Kua broj] određuje ova četiri pravca kao svoje Šeng či pravce jednostavno ne mogu da odaberu kao pravac za poziciju glavnih ulaznih vrata.

Ova diskutabilna situacija se odnosi na pripadnike sa Kua brojem 1, 6, 7 i 9. Ukoliko se osmotri dijagram Pa Kua i uoči raspored kompasnih direkcija koje su svrastane u dve serije istočnu i zapadnu grupu jasno se uočava da podela kompozicijski asocira na simbol jina i janga, pri cemu severna direkcija stoji «umetnuta» u istočnoj grupi, a severoistočna direcija u zapadnoj grupi. Značaj ova dva pravca leži u njihovim suprotnim pravcima pružanja što je vazna početna informacija za razumevanje koncepta ose pravca. Dakle sever ima pristup sebi bliskim pravcima u istočnoj grupi pravca pružanja preko južnog pravca, budući da oba pripadaju istočnoj grupi za sve osobe iz istoimene grupe osa pravca životnog prostora sever/jug biti izrazito povoljna za život. Osa pravca zapadnih kuća je severoistoj/jugozapad.

Ovakav pristup pruža mogućnost efikasnog i jednostavnog povoljnog uređenja životnog prostora tako što se fokusna tačka stavi na oblasti prostora koje donose blagotvoran podržavajući či. [|Način demarkacije] može biti u skladu sa [|Luošu numeričkim dijagramom], ili pak plasiranjem osmostranog Pakua za koji se smatra da prikazom kompasnih direkcija trouglastom formom autentičnije podržava stalne cikluse čija (rađanje, rast, opadanje i umiranje).

Osam kuća zahteva poznavanje bagua, Ho Tijen (Kasnijeg neba) redosled trigrama, jer svaki korespondira sa određenom palatom, a svaka palata je označena jednom fazom. Poznavanje pridruženih atributa kao i koncepta Pet elemenata čini osnovu za sagledavanje stepena usklađenosti ličnog trigrama i trigrama životnog prostora a ujedno i način za uspostavljanje ravnotežnog i harmoničnog protoka čija. Mapa čija palata je nepromenljiva i stabilna za razliku od natalne karte letećih zvezda koja se razlikuje u zavisnosti od orjentacije životnog prostora i upravo njena izrada otkriva gde obitava delatna sila, energija koja aktivira događaje i način života.

______________________________ MUZIKA FORUM ______________________________
PREPORUCUJEMO VAM DA POSETITE:
http://zabava.myfineforum.org/
http://power.aimoo.com/
http://caffe.freeforums.org/
http://winner.vforums.co.uk/


avatar
Admin
Admin Muzika Foruma
Admin Muzika Foruma

Pol : Ženski Godina : 31
Zodijak : Bik Mačka
Broj poruka : 12371
Poena : 6910
Reputacija : 12
Datum upisa : 11.06.2008

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sistem osam palata i personalizovanje pravca

Počalji od Admin taj Sre 4 Feb 2009 - 9:13

Analiza i mogućnosti


Idetifikacija trigrama prebivališta je omogućila da na tlocrtu se markiraju oblasti koje naseljava blagonaklona energija. Određivanjem Kua broja svaki pojedinac dobija spoznaje o svoja cetiri povoljna i cetiri nesrodna pravca. Kombinovanjem ovih saznanja dobija se uvid na koji način pojedine oblasti podržavaju ili ne njegove korisnike. Uocavanje pripadajuće faze tj. elementa uz pomoć tabele sa pocetka razmatranja ove tematike i sagledavanje međusobnog odnosa između faza povoljnih i nesrodnih pravaca sa fazama koje vladaju pojedinim oblastima doma tj. palatama dobijamo spoznaju a ujedno prateći ciklus pet elemenata i način prevazilaženja nepoljnosti ili pak snaženja i pružanja podrske stimulativnim oblastima. Svaki srodan i nepovoljan pravac povezan sa ličnim ming gua, ličnim trigramom simbolizuje lutajuću zvezdu i da bi razmatranje i sagledavanje međusobnih odnosa bilo pitko za aplikaciju formulisana su neke smernice:
ukoliko lutajuća zvezda koja simboliše jedan od četiri srodna pravca pojačava palatu postavlja se faza koja pojačava zvezdu. Na primer, dok drvo pojačava južnu palatu vatre, vatra iscrpljuje snagu drveta, u cilju njegovog energizovanja dosaje s vodena faza.
ukoliko je lutajuća zvezda koja simboliše jedan od četiri srodna pravca istovetna u fazi postavlja se faza koja ih snaži. Na primer, ako obe pripadaju drvenoj fazi ojačavaju se vodenom fazom.
ukoliko lutajuća zvezda koja simboliše jedan od četiri srodna pravca kontroliše fazu palate ne treba poduzimati nikakve kure.
ukoliko lutajuća zvezda koja simboliše jedan od četiri srodna pravca kontrolisana od strane faze palate unosi se faza koja obnavlja ciklus ravnozeže, pa uprkos činjenici da će sama palata biti oslabljena, zvezda će biti energizovana. Na primer, ako drveni či kontroliše metalna palata unosi se vodena faza da bi se obnovio prirodan tok čija.
ako nepovoljna lutajuća zvezda koja simboliše jedan od četiri nesrodna pravca ojačava, pomaže ili kontroliše fazu palate, uvodi se faza koja će umanjiti nepovoljno dejstvo zvezde.
ako nepovoljna lutajuća zvezda koja simboliše jedan od četiri nesrodna pravca biva kontrolisana fazom palate nije neophodno intervenisati.

Zvezda je snaga čija koja ima direktan uticaj na čoveka i otuda se uvek fokusna tačka polaže na nju. Palata zvezde je snaga čija povezana sa osam kompasnih direkcija. Slikovito se kaže da je «palata tanjr a lutajuća zvezda hrana». Na ovaj način metodologija Osam kuća teži da uvođenjem odgovarajuće faze harmonizuje i balansira protok čija kako bi ova holistička sila bila u najvećoj mogućoj meri za dati prostor bila vitalni izvor za njegove korisnike.


«Prevladaj teškoće fokusiranjem na ono što je u njima lako. Ostvari veličinu obraćajući pažnju na detalje.» - Tao te čing

______________________________ MUZIKA FORUM ______________________________
PREPORUCUJEMO VAM DA POSETITE:
http://zabava.myfineforum.org/
http://power.aimoo.com/
http://caffe.freeforums.org/
http://winner.vforums.co.uk/


avatar
Admin
Admin Muzika Foruma
Admin Muzika Foruma

Pol : Ženski Godina : 31
Zodijak : Bik Mačka
Broj poruka : 12371
Poena : 6910
Reputacija : 12
Datum upisa : 11.06.2008

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu