MUZIKA
Registruj se i postani i TI clan Muzika Foruma!
Pristupi

Zaboravio sam šifru

Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga

Statistike
Imamo 2976 registrovanih korisnika
Najnoviji registrovani član je BrankaS

Naši korisnici su poslali ukupno 14347 članaka u 5870 teme
Juni 2018
PonUtoSreČetPetSubNed
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Kalendar Kalendar

Fluks RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines O virusima

Ići dole

O virusima

Počalji od Admin taj Uto 24 Jun 2008 - 4:17

O virusima


Nastanak virusa
Povijest računalnih virusa seže do početka druge polovice prošlog stoljeća. U to vrijeme ozbiljnija računala bila su divovski uređaji čiji gabariti su iskazivani u metrima i tonama, smješteni u zasebne klimatizirane prostorije u blizini kojih se obično nalazilo energetsko postrojenje koje je osiguravalo potrebno napajanje.

Korisnici su im pristupali putem terminala, a računalni resursi bili su vječno oskudni te bi ih sistemci po određenim kriterijima raspodjeljivali među korisnicima, odnosno njihovim aplikacijama. U ta s računalnog stanovišta davna vremena nastali su preci današnjih virusa. Bili su to programi koje su dovitljiviji korisnici pisali obično kako bi neovlašteno priskrbili sistemske resurse svojim aplikacijama, a nerijetko i da bi se našalili s kolegama.

Pravi procvat i masovnu pojavu virusi doživljavaju širenjem PC-a po uredima i kućanstvima, a potom razvojem Interneta, čime je stvorena golema baza korisnika - kako potencijalnih žrtava, tako i onih zlonamjernih.


Sat anatomije računalnog virusa
Struktura i funkcioniranje računalnih virusa predstavljaju iznimno opsežnu temu koja svakako nadilazi okvire ovog prikaza. Stoga ćemo se kratko i krajnje pojednostavljeno pozabaviti najosnovnijim principima.

Računalni virusi u osnovi su programi koji, za razliku od ostalog softvera, posjeduju neka svojstva slična zloglasnim pandanima iz (polu)živog svijeta na kojima temelje svoje maliciozno djelovanje. Jedno od njih je svojstvo samoumnožavanja. Jednom pokrenut računalni virus će potražiti druge datoteke na računalu koje će nastojati inficirati, s krajnjim ciljem da se na neki način proširi na druga računala – primjerice slanjem inficirane datoteke u privitku e-mail poruke. Pod inficiranjem datoteka podrazumijeva se proces u kojem virus nastoji uklopiti vlastiti kod unutar neke legitimne datoteke na disku. Inficirana datoteka postaje poput netom inficiranog organizma u živom svijetu: s datotekom je naoko sve u redu, ali programski kod virusa skriven je unutar nje i čeka svoju priliku. Ista se javlja učitavanjem inficirane datoteke u memoriju računala, npr. prilikom pokretanja programa ili otvaranja dokumenta. Osim legitimnog sadržaja, neprimjetno korisniku pokrenut će se i sam virus. Pored umnožavanja i širenja, gotovo svaki virus u nekom trenutku uzrokovat će događaj s više ili manje štetnim posljedicama na inficiranom računalu. Taj takozvani payload ili, u slobodnom prijevodu, razorna moć virusa može sezati od bezazlenog ispisivanja poruke na zaslonu računala, preko brisanja datoteka i kompromitiranja podataka na računalu, pa sve do npr. generiranja masovnog mrežnog prometa i onesposobljavanja računalne mreže.

Do širenja virusa dolazi prenošenjem i pokretanjem inficiranih datoteka na drugim računalima. Mogućnosti su razne, a osim spomenutog primjera s privitkom e-mail poruke, inficirane datoteke put do drugih računala mogu naći pohranom na prijenosne medije (CD, Zip, disketa...), preko dijeljenih direktorija u lokalnoj mreži itd. Ruku pod ruku s virusima idu i računalni crvi. Neki sigurnosni stručnjaci čak i ne prave razliku između crva i virusa, nazivajući ih sve jednostavno - virusima. Razlika se sastoji u tome što, kako je u gornjem tekstu opisano, virus u svom djelovanju nastoji pronaći i inficirati neku od datoteka zatečenih na napadnutom računalu, dok crvu za djelovanje nisu potrebne datoteke domaćini. Crv je samostalan program koji se za širenje oslanja prvenstveno na vlastite mehanizme i na računalnu mrežu. Iznimno su zloglasni tzv. mass mailing crvi koji se šire u privitku e-mailova: obično će se poslati na sve e-mail adrese koje zateknu u adresaru na inficiranom računalu, pri čemu često koriste ugrađeni vlastiti mail-poslužitelj. Osim maila, crvi redovito zlorabe razne druge mrežne komunikacijske protokole kako bi se u što kraćem vremenskom roku proširili Internetom.
avatar
Admin
Admin Muzika Foruma
Admin Muzika Foruma

Pol : Ženski Godina : 31
Zodijak : Bik Mačka
Broj poruka : 12371
Poena : 6910
Reputacija : 12
Datum upisa : 11.06.2008

Nazad na vrh Ići dole

Re: O virusima

Počalji od Admin taj Uto 24 Jun 2008 - 4:18

Savjeti za zaštitu od virusa


Antivirusni alati
Prvi i obavezni korak u antivirusnoj zaštiti jest instaliranje i pravilno korištenje antivirusnog softvera. Bez njega o zaštiti nema ni govora, a što se tiče sigurnosti vašeg računala, nije pitanje da li, nego kada će pasti pod naletom nekog od virusa - tim više ako koristite Internet. Instalacija antivirusnog softvera u pravilu je jednostavna, a ni cijena nije zapreka niti može biti opravdanje za njegovo nekorištenje obzirom da je uz plejadu poznatih proizvođača moguće pronaći i nekoliko njih koje svoje antivirusne programe kućnim korisnicima nude besplatno.

Antivirusni softver redovito pregledava datoteke i memoriju vašeg računala te će u pravilu detektirati pojavu inficirane datoteke, odnosno djelovanje virusa i crva. Slijedi upozoravanje korisnika i poduzimanje odgovarajuće akcije u skladu s konfiguriranim postavkama, što može biti npr. brisanje inficirane datoteke. U najboljem slučaju korisnik će biti upozoren na vrijeme, a šteta na sustavu spriječena. Jedina obaveza korisnika, a ujedno i uvjet za uspješnu zaštitu, jest redovito obnavljanje baze s potpisima virusa, čime se osigurava pravilan rad antivirusnog softvera.

Kako bi vam ovo bilo jasnije, posegnimo opet za "medicinskim" primjerom. Antivirusni softver svojim djelovanjem donekle je sličan postupku cijepljenja protiv zaraznih bolesti. Da bi cijepljenje imalo smisla, morate se cijepiti odgovarajućim tipom cjepiva kako bi vaš organizam razvio upravo ona antitijela koja će vam omogućiti imunost na najčešće zarazne bolesti. Kako je nemoguće predvidjeti sve tipove virusa s kojima biste mogli doći u kontakt cijepljenje se organizirano provodi protiv onih bolesti za koje postoji najveća vjerojatnost da biste ih mogli susresti. Međutim pojavi li se neka nova bolest sva cjepiva koja ste prethodno primili neće vas zaštititi od nje. Punu sigurnost ostvarit ćete tek kad primite novo cjepivo proizvedeno kako bi vam pružilo zaštitu od nove bolesti.

Slično tome, proizvođači antivirusnog softvera ne mogu unaprijed znati kakvi će se novi virusi i crvi pojavljivati. Stoga svom softveru prilažu informacije za uspješnu detekciju svih poznatih virusa, no da ne biste morali nabavljati i instalirati novu inačicu svaki put kad se pojavi neki novi virus, antivirusni programi izvedeni su tako da im se informacije za detekciju novih virusa i crva mogu dodavati naknadno. To su upravo spomenuti potpisi virusa – datoteke s informacijama potrebnim za detekciju crva i virusa koje je potrebno redovito osvježavati kako bi antivirusni softver bio u stanju prepoznavati nove viruse u svakodnevnom radu. Ukoliko redovito ažuriranje izostane, vaš antivirusni alat brzo postaje beskoristan jer se neće moći nositi s novim virusima koji se svakodnevno pojavljuju. Mehanizmi ažuriranja mogu biti različiti u ovisnosti o proizvodu koji koristite, no uglavnom se svode na posjetu web-stranicama proizvođača te skidanje datoteka s potpisima u odgovarajući direktorij ili pokretanje odgovarajuće opcije unutar softvera, nakon čega se cijeli postupak provodi potpuno automatski.

Mjere opreza
Osim antivirusnih alata, iznimno bitno za zaštitu od virusa jest da u svakodnevnom radu usvojite neke navike koje umnogome umanjuju vjerojatnost infekcije.

Već smo spomenuli mass mailing crve koji se šire u privitku e-mail poruka. Stoga pri radu s mailom budite krajnje oprezni kad primite poruke nepoznatih pošiljatelja i ni u kom slučaju ne pokrećite i ne otvarajte datoteke u privitku takvih poruka! Sličan oprez potreban je i kod poruka od poznatih pošiljatelja, posebice ako ste ih dobili neočekivano. Nije rijetkost da crvi, šaljući mailove s inficiranih računala, krivotvore adresu pošiljatelja (polje „From"), tako da se u njemu može zateći poznata adresa, a da njen vlasnik s porukom nema nikakve veze.

Često će zlonamjerni autori crva posegnuti za socijalnim inženjeringom, igrajući na znatiželju korisnika. Stoga ne pokrećite i ne otvarajte datoteke u privitku sumnjive e-mail poruke, čak ni kad njen sadržaj obećava zanimljive informacije. Virusi i crvi mogu biti zamaskirani u datoteke koje navodno sadrže filmove, slike ili šaljive sadržaje, pri čemu posebnu pozornost treba obratiti na datoteke s dvostrukom ekstenzijom (npr. doc.exe), što redovito ukazuje da se radi o virusu.

Nastojte koristiti najnoviju verziju svog mail-klijenta. Neki crvi za svoje djelovanje iskorištavaju sigurnosne propuste unutar pojedinih e-mail klijenata kako bi npr. automatski po primitku inficirane poruke zarazili računalo. Međutim proizvođači e- mail klijenata proučavaju otkrivene sigurnosne propuste jednako kao i autori virusa i crva te ih u pravilu ispravljaju i otklanjaju u novijim inačicama. Slične predostrožnosti valja se držati i pri skidanju i instalaciji softvera s Interneta. U pravilu razne besplatne i shareware alate nastojte skidati s provjerenih mjesta kao što su specijalizirane web-stranice koje skupljaju, ocjenjuju i kategoriziraju takav softver. Inficirati se možete i putem raznih alata za P2P razmjenu datoteka (Kazaa, E- donkey…) pa i tu treba biti oprezan, posebice ako skidate izvršne ili instalacijske datoteke.

Provjerene informacije o djelovanju i širenju virusa možete potražiti na web- stranicama svih proizvođača antivirusnog softvera koji, osim detaljnih, objavljuju i kratke i razumljive opise aktualnih virusa. Ni u kom slučaju ne nasjedajte na neprovjerene „dobronamjerne" savjete iz anonimnih izvora jer se često iza njih kriju dezinformacije na temelju kojih ne samo da nećete zaštititi svoj sustav, nego ćete vjerojatno onemogućiti njegov normalan rad.

Za kraj postupak koji naoko nema veze s antivirusnom zaštitom: stvorite naviku redovite izrade sigurnosnih kopija bitnih podataka. Unatoč svim spomenutim mjerama, stvari mogu krenuti po zlu. Ukoliko se neki virus ipak probije i inficira vam računalo, postojanje sigurnosnih kopija (backup) jedino garantira da vaši ključni podaci neće biti izgubljeni jer ih čak i u slučaju potrebe za ponovnom potpunom instalacijom sustava lako možete vratiti. Ako mislite da je vama kao kućnom korisniku to prekomplicirano ili nepotrebno, sjetite se da je cijena prijenosnih medija (CD-R, CD-RW, disketa) iznimno mala, a postupak relativno brz.

Što ako se ipak zarazim?
Znate li da vam je računalo zaraženo, tada ste vjerojatno već prepoznali simptome na računalu ili vas je možda netko o tome obavijestio (ako se, primjerice, radi o crvu koji se širi Internetom). Obzirom na brojnost virusa i raznolikost djelovanja, univerzalni recept za uklanjanje virusa ne postoji, kao što je nemoguće garantirati da će svi podaci na vašem računalu biti sačuvani, a sustav bezbolno vraćen u normalno stanje.

Ukoliko već znate o kojem je virusu riječ, najbolje je da se zaputite na web-stranice nekog proizvođača antivirusnog softvera i potražite informacije o virusu. Obično ćete, osim opisa djelovanja virusa, naći i upute za njegovo deaktiviranje i uklanjanje. Ako okolnosti to dopuštaju, antivirusne kompanije redovito razvijaju programe za automatsku detekciju i uklanjanje pojedinih virusa. Link za download obično je naveden na stranici s informacijama o virusu.

Ponekad pomaže naknadna instalacija i pokretanje ažurne inačice antivirusnog softvera. U najgorem slučaju - preostaje vam potpuna reinstalacija cijelog sustava, koja uključuje formatiranje diska. Obzirom da je ovakvo rješenje ponekad neizbježno, za kraj vas ponovo podsjećamo na savjet o izradi sigurnosnih kopija.
avatar
Admin
Admin Muzika Foruma
Admin Muzika Foruma

Pol : Ženski Godina : 31
Zodijak : Bik Mačka
Broj poruka : 12371
Poena : 6910
Reputacija : 12
Datum upisa : 11.06.2008

Nazad na vrh Ići dole

Re: O virusima

Počalji od Shadow.90 taj Uto 1 Jul 2008 - 18:38

Zato je to Kaspersky Internet Security i nista ne prolazi.Jedini problem sa Kasperskym su kljucevi koji su na crnoj listi ali i to se moze izbjeci bez problema.Trosi malo vise rama ali vrijedi svakog mb.
avatar
Shadow.90
Novi Član
Novi Član

Pol : Muški Godina : 28
Zodijak : Vodolija Konj
Broj poruka : 178
Poena : 3
Reputacija : 2
Datum upisa : 16.06.2008

Nazad na vrh Ići dole

Re: O virusima

Počalji od ANDJEO82 taj Uto 27 Okt 2009 - 18:22

Virusi !!!

Virusi, crvi i trojanski konji su zlonamerni programi koji mogu da izazovu štetu na vašem računaru i podacima koje imate na njemu. Oni takođe mogu da uspore Internet vezu, pa čak i da koriste vaš računar za dalje širenje na računare vaših prijatelja, porodice, kolega, kao i na ostatak Weba. Dobra vest je to što, uz malu prevencije i malo razmišljanja, postoji manje šansi da ćete postati žrtva ovih pretnji. Zamislite to kao zaključavanje ulaznih vrata na stanu.

Šta je virus?

Virus je deo računarskog koda koji se prikači na program ili datoteku tako da može da se prenosi sa računara na računar, šireći pri tom zarazu. Virusi mogu da oštete vaš softver, hardver i vaše datoteke.

Virus je kôd napisan sa jasnom namenom da sam sebe umnožava. Virus pokušava da se širi od računara do računara tako što se kači na neki program. On može da ošteti hardver, softver ili podatke.

Isto kao što opasnost kod ljudskih virusa varira od Ebole do jednodnevnog gripa, tako i među računarskim virusima postoje oni koji su samo mala smetnja pri radu do onih koji su potpuno destruktivni. Dobra vest je to što se pravi virus ne širi bez ljudskih postupaka koji bi ga pokretali, kao što su deljenje datoteke ili slanje e-poruke.

Šta je crv?

Crv je, kao i virus, napravljen tako da se kopira sa jednog računara na drugi, samo što on to radi automatski, preuzimanjem kontrole nad funkcijama računara koje omogućuju prenos datoteka i podataka. Kada crv uđe u vaš sistem, on dalje može da putuje sam. Velika opasnost kod crva jeste njihova sposobnost da se umnožavaju u ogromnim količinama. Na primer, crv bi mogao da pošalje kopije sebe samog svima iz vašeg adresara e-pošte, a zatim bi njihovi računari uradili to isto, čime se izaziva domino efekat zagušenja u mrežnom saobraćaju što usporava poslovne mreže i Internet u celini. Kada se oslobode, novi crvi se šire veoma brzo, zagušujući mreže, što može da znači da ćete vi (i svi ostali) morati da čekate duplo duže da se otvore Web stranice na Internetu.

Crv je potklasa virusa. Crv se obično širi bez pomoći korisnika i sam distribuira sopstvene potpune kopije (možda izmenjene) širom mreža. Crv može da zauzme memoriju ili propusni opseg mreže toliko da računar prestane da reaguje.

Pošto crvima nije potreban „program-domaćin“ ili datoteka da bi putovali, oni takođe mogu da se krišom uvuku u vaš sistem i omoguće nekome drugome da daljinski kontroliše vaš računar. Sveži primeri crva jesu crvi Sasser i Blaster.

Šta je trojanski konj?

Poput mitološkog trojanskog konja koji je ličio na poklon, ali su u njemu bili sakriveni grčki vojnici koji su zauzeli Troju, savremeni trojanski konji su računarski programi koji deluju kao koristan softver, a zapravo ugrožavaju vašu bezbednost i izazivaju puno štete. Jedan skorašnji trojanski konj pojavio se u obliku e-poruke koja je imala priloge za koje se u poruci tvrdilo da su Microsoftove bezbednosne ispravke, a ispostavilo se da su to bili virusi kojima je zadatak da onemoguće antivirusni softver i zaštitni zid.

Trojanski konj je računarski program koji deluje korisno, a zapravo je štetan.

Trojanski konji se šire tako što navode ljude da otvaraju programe misleći da oni potiču iz legitimnih izvora. Microsoft često šalje bezbednosne biltene putem e-pošte da bi bolje zaštitio korisnika, ali oni nikada ne sadrže priloge. Takođe, sva bezbednosna upozorenja objavljujemo na našoj Web lokaciji za bezbednost pre nego što ih pošaljemo korisnicima e-poštom.

Trojanski konji se mogu nalaziti i u besplatnom softveru koji preuzimate. Nikad nemojte preuzimati softver iz nepouzdanog izvora. Microsoftove ispravke i zakrpe uvek preuzimajte pomoću usluga Microsoft Windows Update ili Microsoft Office Update.

Kako se crvi i drugi virusi šire?

Gotovo svi virusi i mnogi crvi ne mogu se širiti ukoliko ne otvorite ili ne pokrenete zaraženi program.

Mnogi najopasniji virusi su se proširili pre svega preko priloga e-pošte – datoteka koje su poslate uz e-poruku. Da vaša e-poruka ima prilog vidi se obično po ikoni sa spajalicom koja predstavlja prilog i prikazuje njegovo ime. Fotografije, pisma napisana u programu Microsoft Word, čak i Excelove tabele, sve su to samo neke od datoteka koje svakodnevno možete dobijati putem e-pošte. Virus se pokreće kada otvorite datoteku iz priloga (obično dvostrukim klikom na ikonu priloga).

Savet: Nikad ne otvarajte prilog e-pošte ako ga niste očekivali i ako ne znate tačan sadržaj priložene datoteke.

Ukoliko primite e-poruku sa prilogom od nepoznate osobe, odmah je izbrišite. Nažalost, više nije bezbedno ni otvarati priloge od ljudi koje poznajete. Virusi i crvi imaju sposobnost da ukradu podatke iz programa za e-poštu i da pošalju sami sebe svima sa spiska u adresaru. Tako, ako dobijete e-poštu od nekoga sa porukom koju ne razumete ili sa datotekom koju niste očekivali, uvek se obratite osobi koja je poslala poruku da biste utvrdili sadržaj priloga pre nego što ga otvorite.

Drugi virusi se mogu širiti pomoću programa koje ste preuzeli sa Interneta ili preko zaraženih diskova koje ste pozajmili od prijatelja ili čak kupili u prodavnici. Primeri zaraze ovim putem su ređi. Većina ljudi dobija viruse tako što otvori i pokrene nepoznati prilog e-pošte.

Kako da znam da li imam crva ili neki virus?

Kada otvorite i pokrenete zaraženi program, možda nećete znati da ste se zarazili virusom. Vaš računar može da uspori, da prestane da reaguje ili sistem može početi da pada i da se ponovo pokreće svakih nekoliko minuta. Ponekad virus napada datoteke koje su vam potrebne za konfigurisanje računara. U tom slučaju može da se desi da pritisnete dugme za uključivanje računara i ugledate samo prazan ekran.

Svi ovi simptomi su uobičajeni znaci da vaš računar ima virus. mada bi mogli biti izazvani i hardverskim ili softverskim problemima koji nemaju nikakve veze sa virusima.

Obratite pažnju na poruke sa upozorenjem da ste poslali e-poruku koja je sadržala virus. To bi moglo da znači da je virus naveo vašu e-adresu kao pošiljaoca zaraženih e-poruka. To ne znači obavezno da vi imate virus. Neki virusi imaju mogućnost falsifikovanja adresa e-pošte.

Ukoliko ne ažurirate antivirusni softver redovno, nema sigurnog načina da znate da li imate ili nemate virus. Ukoliko nemate ažuriran antivirusni softver ili želite da instalirate antivirusni softver druge kompanije, posetite našu stranicu za preuzimanje bezbednosnog softvera.

Dalji koraci: Smanjite rizik od virusa

Ništa ne može stoprocentno da garantuje bezbednost vašeg računara. Međutim, bezbednost svog računara možete da poboljšavate redovnim ažuriranjem softvera i održavanjem važeće pretplate na antivirusni softver.
Eo vam lista top 10 virusa!!
Mislim najopsniji virusi!!!

1. Win32.NetSky.q Trojan
2. Win32.NetSky.y Trojan
3. Win32.Scano.gen Trojan
4. Win32.Nyxem.e Trojan
5. Win32.NetSky.d Trojan
6. Win32.NetSky.x Trojan
7. Win32.NetSky.aa Trojan
8. Win32.NetSky.b Trojan
9. Win32.Bagle.gt Trojan
10. Win32.Mytob.u Worm.P2P

Ovi virusi se uglavnom nalaze na **** sajtovima!!!
Nemojte da posecujete te sajtove i bicete cisti makar od ovih virusa!!!

ANDJEO82
Član
Član

Pol : Muški Broj poruka : 332
Poena : 556
Reputacija : -16
Datum upisa : 20.10.2009

Nazad na vrh Ići dole

Re: O virusima

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu