MUZIKA
Registruj se i postani i TI clan Muzika Foruma!
Pristupi

Zaboravio sam šifru

Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga

Statistike
Imamo 2976 registrovanih korisnika
Najnoviji registrovani član je BrankaS

Naši korisnici su poslali ukupno 14347 članaka u 5870 teme
Maj 2018
PonUtoSreČetPetSubNed
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Kalendar Kalendar

Fluks RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines -O hoaxima-

Ići dole

-O hoaxima-

Počalji od Admin taj Uto 24 Jun 2008 - 4:25

O hoaxima


Što je hoax?
Hoax je poruka elektroničke pošte neistinitog sadržaja, poslana s ciljem zastrašivanja ili dezinformiranja primatelja. Želja osobe koja je poslala hoax je njegovo prosljeđivanje na što veći broj adresa. Pri tome ih primatelji doista i prosljeđuju Internetom jer su uvjereni da time pomažu drugima. Opširnije

Najčešći oblici hoaxeva

Hoaxi kao upozorenja o štetnim programima - hoaxi koji obično sadrže lažna upozorenja na nove, "jako opasne" viruse i crve, trojanske konje ili druge oblike zlonamjernog koda.

Lanci sreće i zarade - hoaxi u kojima se primatelju za prosljeđivanje hoaxa na određen broj adresa obećava novac, besplatni mobiteli, turistički aranžmani ili drugi pokloni. Lanci sreće mogu imati i prijeteći karakter. U tim slučajevima primatelja se upozorava da će ga zadesiti nesretan i neugodan događaj ukoliko primljenu poruku ne proslijedi na što veći broj adresa.

Lažni zahtjevi za pomoć - poruke kojima se izaziva suosjećanje prema nemoćnim osobama, obično djeci, i poziva se na pomoć daljnjim slanjem hoaxa.

Zastrašujući i prijeteći hoaxi - poruke koje upozoravaju na potencijalne opasnosti te pokušavaju zastrašiti primatelja s ciljem da proslijedi upozorenje svojim prijateljima i poznanicima.

Lažne peticije - poruke raznih sadrža koje pozivaju na sakupljanje "potpisa" za neku važnu stvar te prosljeđivanje poruke kako bi i drugi korisnici mogli dati podršku.

Kompromitirajući hoaxi - hoaxi koji narušavaju ugled određenih organizacija ili osoba. Poruka sadrži lažne ili iskrivljene navode o određenim organizacijama, tvrtkama ili osobama.

Bezazleni hoaxi - poruke za koje primatelji uglavnom odmah shvate da su lažne, ali ih prosljeđuju dalje zbog njihovog šaljivog sadržaja.
avatar
Admin
Admin Muzika Foruma
Admin Muzika Foruma

Pol : Ženski Godina : 31
Zodijak : Bik Mačka
Broj poruka : 12371
Poena : 6910
Reputacija : 12
Datum upisa : 11.06.2008

Nazad na vrh Ići dole

Re: -O hoaxima-

Počalji od Admin taj Uto 24 Jun 2008 - 4:27

Kako prepoznati hoax?

U većini slučajeva iskusni primatelji mogu razaznati da li je primljena poruka hoax ili ne. Jedan od glavnih pokazatelja je rečenica: "Pošaljite ovu poruku na što veći broj adresa!" Kako se tvorci hoaxa služe stručnom terminologijom, a kredibilitet pokušavaju postići pozivanjem na poznate tvrtke, korisnici ne mogu uvijek uvidjeti da je poruka lažna.

Opsirnije:
U većini slučajeva iskusni korisnici mogu lako razaznati da li je primljena poruka hoax ili ne. Jedan od glavnih pokazatelja je rečenica: "Pošaljite ovu poruku na što veći broj adresa!" Međutim, pošto se tvorci hoaxa služe stručnom terminologijom, a kredibilitet pokušavaju postići pozivanjem na poznate tvrtke, korisnici ne mogu uvijek uvidjeti da je poruka lažna.

Opće odrednice pri razotkrivanju hoaxa

Zajedničke osobine hoaxa:
sadrže izravan ili posredan zahtjev da se poruka proslijedi, kao što je: "Pošaljite ovu poruku na što veći broj adresa!"
često se pozivaju na različite priznate organizacije, što zavisi o sadržaju hoaxa
naglašavaju kako primatelj prosljeđivanjem poruke može pomoći sebi ili drugima

Najuspješniji način razotkrivanja hoaxa je njihovo klasificiranje u jednu od dolje navedenih skupina.

Hoaxi kao upozorenja o štetnim programima

Pokazatelji ove vrste hoaxa:
upozoravaju na određenu vrstu malicioznog koda koji uzrokuje brisanje svih podataka, nepopravljivo oštećenje diska ili BIOS-a, oštećenje sklopovlja računala i sl. Na sreću, virusi koji uzrokuju navedeno ne postoje.
pozivaju se na stručne informatičke i medijske organizacije kao što su:
IBM
Microsoft
AOL
McAfee
Norton
Symantec
CNN
upozoravaju da je potrebno obrisati određenu datoteku s računala jer je najvjerojatnije maliciozni kod. Najčešće je ta opasna datoteka legitimna datoteka ključna za rad operacijskog sustava.

Lanci sreće i zarade

Pokazatelji ove vrste hoaxa:
sadrže poruku da se prosljeđivanjem poruke može zaraditi velika svota novaca ili dobiti razni pokloni od različitih organizacija kao što su
novac i informatička oprema koju daruju IBM, Microsoft (Bill Gates), AOL, …
auti koji daruje Honda
odjeća koju daruju GAP, Nike, ...
mobiteli koje daruju Nokia, Ericsson, Simmens, ...
sadrže poruku da će primatelja pratiti velika sreća koja je najčešće proporcionalna broju proslijeđenih poruka. Isto tako, u slučaju neprosljeđivanja, navodi se da će primatelja zadesiti nesreća.

Lažni zahtjevi za pomoć

Pokazatelji ove vrste hoaxa:
upozoravaju da se prosljeđivanjem poruke može pomoći određenoj bolesnoj osobi ili osobama, najčešće djeci
sadrže poruku da određene velike informatičke organizacije (Microsoft, AOL…) mogu pratiti primljenu e-mail poruku i da će za svaku proslijeđenu poruku biti donirana određena suma novaca. Važno je napomenuti da niti jedna organizacija ne može pratiti put određene e-mail poruke
često napominju da je djetetova zadnja želja bila da njegova e-mail poruka nikad ne prestane putovati Internetom
u slučaju spominjanja djece (izgubljene ili bolesne) često je u poruku umetnuta i slika

Zastrašujući i prijeteći hoaxi

Pokazatelji ove vrste hoaxa:
upozoravaju na neke izrazito "opasne stvari" ili događaje te naglašavaju kako primatelj prosljeđivanjem primljene poruke može pomoći svojim poznanicima
često navode korisnika da proslijedi određen broj e-mail poruka jer je zajedno s e-mail porukom stigao i virus koji može biti otklonjen jedino na taj način
u SAD-u su česta upozorenja na Arape i njihove sumnjive djelatnosti
često navode kako su to isto upozorenje objavile i određene priznate medijske organizacije, od kojih se najčešće spominje CNN

Lažne peticije

Osnovne postavke nelegitimne peticije:
nejasan cilj - peticija je neodređena. Kao adresa slanja rezultata peticije ne navodi se autor peticije, već neka organizacija na koju se pokušava utjecati
lažna privatnost – brojne peticije napominju da je riječ o anonimnim peticijama, što je nemoguće ostvariti e-mailom. Ukoliko je peticija anonimna, onda se ona može lako i izmisliti, tj. imena se mogu lako dodati
anonimnost autora – peticija se može u potpunosti smatrati nepouzdanom ako autor nije naveden. Većina lažnih peticija sadrži ime autora ili određenu organizaciju koji zaista postoje, ali nisu povezani s tom peticijom
neodređeno vrijeme trajanja peticije – ukoliko peticija nema rok do kojeg je važeća, ona je zasigurno lažna. Svaka peticija mora imati točno određen rok u kojem se provodi
mail-peticije nisu priznat i mjerodavan oblik sakupljanja potpisa pa ih ne treba prosljeđivati

Kompromitirajći hoaxi

Ne postoje univerzalni pokazatelji ove vrste hoaxa. U slučaju da sadržaj poruke ocrnjuje određenu organizaciju, tvrtku ili osobu, ne preporuča se prosljeđivanje poruke, već se preporuča kontaktiranje ovlaštene organizacije poput CARNet CERT-a.

Bezazleni hoaxi

Najlakše uočljiva vrsta hoaxa. Glavni pokazatelj im je duhovit i nevjerojatan sadržaj. Kako većina korisnika Interneta voli primati ovu vrstu e-mail poruka, oni nisu sadržani u većoj količini unutar CARNet CERT-ove baze. U CERT-ovim bazama sadržani su samo bezazleni hoaxi koji su najčešći te hoaxi za koje nije lako utvrditi da je zaista riječ o bezazlenim hoaxima.
avatar
Admin
Admin Muzika Foruma
Admin Muzika Foruma

Pol : Ženski Godina : 31
Zodijak : Bik Mačka
Broj poruka : 12371
Poena : 6910
Reputacija : 12
Datum upisa : 11.06.2008

Nazad na vrh Ići dole

Re: -O hoaxima-

Počalji od Admin taj Uto 24 Jun 2008 - 4:28

Motivi za pokretanje hoaxa:

1) pošiljatelji žele vidjeti kako daleko poruka može stići i koliko dugo može egzistirati
2) zavaravanje korisnika
3) uništavanje ugleda neke organizacije, tvrtke ili osobeOpsirnije:
Tvorci hoaxa često nisu niti svjesni da njihove e-mail poruke, početno poslane u dobroj namjeri, tijekom kruženja Internetom izrastaju u neslomljive i nezaustavljive hoaxe. Razlozi zbog kojih određene osobe svjesno kreiraju i puštaju u optjecaj različite hoaxe mogu biti veoma različiti, a najčešće i neshvatljivi.

Neki od mogućih motiva za pokretanje hoaxa navedeni su u nastavku ovog dokumenta.

Pošiljatelji žele vidjeti kako daleko poruka može stići i koliko dugo može egzistirati

Korisnici često pokreću hoaxe jer ih zanima dokud te iste e-mail poruke mogu stići i koliko dugo mogu opstati na Internetu. Nažalost, te poruke često obiđu svijet i po nekoliko puta, a na Internetu opstanu više godina.

Zavaravanje korisnika

Brojni korisnici Interneta poslali su lažnu e-mail poruku nekim svojim poznanicima bez namjere da ta poruka stigne do šireg kruga korisnika. Ipak, pojedinci su nastavili prosljeđivati te e-mail poruke i tako se krug prevarenih proširio. Osim spomenutog, moguće je da tvorci hoaxa namjerno kreiraju određen lažni sadržaj kako bi zavarali što veći broj primatelja i na taj način ostvarili neke svoje ciljeve (političke ili osobne).

Uništavanje ugleda neke organizacije, tvrtke ili osobe (kompromitirajući hoaxi)

Tvorci u svojim lažnim upozorenjima često navode lažne ili iskrivljene činjenice o određenim organizacijama, tvrtkama ili poznatim osobama i pritom primatelje potiču na njihovo bojkotiranje. Ukoliko primatelji povjeruju sadržaju primljene e-mail poruke, tada se, osim narušavanja ugleda, često uzrokuje i financijska šteta.
avatar
Admin
Admin Muzika Foruma
Admin Muzika Foruma

Pol : Ženski Godina : 31
Zodijak : Bik Mačka
Broj poruka : 12371
Poena : 6910
Reputacija : 12
Datum upisa : 11.06.2008

Nazad na vrh Ići dole

Re: -O hoaxima-

Počalji od Admin taj Uto 24 Jun 2008 - 4:30

Koja je opasnost od širenja hoaxa?

Velika se šteta ne može izazvati širenjem hoaxa. Ipak, hoaxi često zavaravaju korisnike, narušavaju ugled određenih organizacija ili osoba, a pri tome bespotrebno opterećuju mrežu, povećavaju troškove korištenja Interneta te zatrpavaju Inbox osoba koje dobivaju hoaxe.Opsirnije:
Širenjem hoaxa se ne može izazvati velika šteta. Ipak, hoaxi često zavaravaju korisnike, narušavaju ugled određenih organizacija ili osoba, pritom bespotrebno opterećujući mrežu, povećavaju troškove korištenja Interneta te zatrpavaju Inbox osoba koje dobivaju hoaxe.

Zavaravanje korisnika

Ukoliko hoax uspije prevariti primatelja i on ga proslijedi svojim poznanicima, primatelj ispada naivan. Iako je primatelj možda proslijedio primljenu poruku s ciljem da upozori svoje poznanike, on ipak u očima svojih sumnjičavijih poznanika ispada naivan.

Najveća šteta koja se može uzrokovati zavaravanjem korisnika je oštećenje korisnikovog računalnog sustava. Ako sadržaj hoaxa uvjeri primatelja da je određena datoteka zapravo virus, korisnik bi je mogao obrisati, ne znajući da je ta datoteka zapravo ključan dio računalnog operacijskog sustava.

Narušavanje ugleda organizacija, tvrtki i osoba – moguća i izravna financijska šteta

Kompromitirajući hoaxi mogu narušiti ugled oklevetanih organizacija, tvrtki ili osoba. U slučaju da sadržaj hoaxa zahtijeva od primatelja bojkot određenih proizvoda, moguće je i nanošenje izravne financijske štete.

Nepotrebno opterećenje mreže i povećanje troškova korištenja Interneta

Osim što može štetiti pojedinim osobama ili organizacijama, prosljeđivanje hoaxa šteti i cijeloj internetskoj zajednici. Takve poruke nepotrebno opterećuju mrežu i na taj način uzrokuju povećanje troškova korištenja Interneta.
avatar
Admin
Admin Muzika Foruma
Admin Muzika Foruma

Pol : Ženski Godina : 31
Zodijak : Bik Mačka
Broj poruka : 12371
Poena : 6910
Reputacija : 12
Datum upisa : 11.06.2008

Nazad na vrh Ići dole

Re: -O hoaxima-

Počalji od Admin taj Uto 24 Jun 2008 - 4:34

Što učiniti ako sumnjate da ste primili hoax?

Kako biste sa sigurnošću utvrdili je li poruka koju ste primili hoax, proslijedite je na adresu hoax@cert.hr. U kratkom ćete roku primiti odgovor s informacijom radi li se o hoaxu ili ne.

Opsirnije:
U slučaju primitka e-mail poruke koja izgleda kao potencijalni hoax, dobro je proučiti pravila za razotkrivanje hoaxa sadržana unutar poglavlja

Kako biste sa sigurnošću utvrdili je li primljena e-mail poruka zaista hoax, potrebno ju je proslijediti na e-mail adresu hoax@cert.hr. U kratkom roku CARNET CERT će vam vratiti odgovor s informacijom radi li se o hoaxu ili ne.

Provjeravanje istinitosti e-mail poruke

Prilikom slanja zahtjeva s upitom da li je primljeni e-mail hoax, preporuča se uklanjanje svih sadržaja koji nisu dio spornog hoaxa (Forward zaglavlja, attachment, i sl.). Naime, korisnici često hoaxe samo prosljeđuju, a time se hoaxi popunjavaju dodatnim zaglavljima. Osim tih dodatnih zaglavlja, preporuča se uklanjanje i attachmenta, koje program Hoax recognizer nije u mogućnosti analizirati.

Također se, u slučaju da je e-mail poruka potencijalna lažna peticija, preporuča uklanjanje popisa imena podrške. "Potpisi" podrške su obično sadržani na kraju e-mail poruke. Oni se najčešće sastoje od imena, prezimena i e-mail adrese "potpisanog".

U tijelu e-mail poruke (eng. Body) treba se nalaziti samo sporni tekst. Kao rezultat navedenih akcija program lociran na CARNet CERT-u moći će lakše razaznati da li je primljena e-mail poruka hoax ili ne. U slučaju neobavljanja navedenih akcija, moguće je da program hoax klasificira kao potencijalno istinitu poruku.
avatar
Admin
Admin Muzika Foruma
Admin Muzika Foruma

Pol : Ženski Godina : 31
Zodijak : Bik Mačka
Broj poruka : 12371
Poena : 6910
Reputacija : 12
Datum upisa : 11.06.2008

Nazad na vrh Ići dole

Re: -O hoaxima-

Počalji od Shadow.90 taj Uto 1 Jul 2008 - 18:33

Cesto se nesto slicno po msn-u rasiri.Skoro je bilo nesto isto tako za neki virus koji przi glavni dio harda.I naravno proslijedite na sto vise adresa.
avatar
Shadow.90
Novi Član
Novi Član

Pol : Muški Godina : 28
Zodijak : Vodolija Konj
Broj poruka : 178
Poena : 3
Reputacija : 2
Datum upisa : 16.06.2008

Nazad na vrh Ići dole

Re: -O hoaxima-

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu